Skip to main content
|

התקדמות בטיפול תרופתי לחולי אלצהיימר

צוות חוקרים מבר-אילן ושותפיהם מהטכניון הצליחו, לראשונה, לעקוף מכשול פיזיולוגי ולהחדיר תרופות למוחם של חולי אלצהיימר

Image
אלצהיימר

אף שמחקרים רבים מצביעים על יעילותו של חלבון מסוים בבלימת תהליכי ההרס שמחוללת מחלת אלצהיימר, הרופאים והחוקרים לא הצליחו עד כה לעקוף מחסום פיזי המכוּנה 'מחסום דם-מוח', ולהחדיר את החלבון הזה למוחם של החולים. תפקידו של 'מחסום דם-מוח' הוא לחסום ולמנוע הולכת גורמי מחלה ורעלנים באמצעות כלי הדם אל המוח.

צוות חוקרים מאוניברסיטת בר-אילן ומהטכניון פיתח טכנולוגיה המאפשרת לעקוף את המחסום. הצוות,  בהובלת פרופ' אורית שפי מהפקולטה להנדסה בבר-אילן, פיתח שבבים זעירים, המכילים את החלבון. השבבים 'נורים' לתוך רקמת המוח והחלבון משתחרר בהדרגה במשך חודש דרך חרירים ננומטריים בשבב, שגודלו כגודל גרגר חול. המחקר, שפורסם לאחרונה בכתב העת הרב-תחומי SMALL, העוסק בממדי המיקרו והננו, עורר תקווה בקרב הרופאים והחולים כאחד. פרופ' שפי מפרטת את שתי תרומותיו העיקריות של הפיתוח החדשני: המערכת להחדרת התרופה והשחרור ארוך-הטווח של התרופה.

חברי הצוות, פרופ' שפי והדוקטורנטית נטע זילוני מהפקולטה להנדסה באוניברסיטת בר-אילן, יחד עם פרופ' שי רהמינפור מהמחלקה לכימיה ועם שותפותיהם פרופ' אסתי סגל והדוקטורנטית מיכל רוזנברג מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון בטכניון, מקווים שבהמשך הדרך יצליחו להאריך את תהליך שחרור התרופה מהשבב ולשפר את הבקרה עליו. אתגר חדש הוא הטמעת תרופות נוספות בשבב.

למאמר המלא בכתב העת SMALL היכנסו  https://bit.ly/2pWkgtu