11.07.2021 | ב אב התשפא

מלגת אילנות למצטיינים

המלגה מספקת לסטודנטים מעטפת כוללת המאפשרת להם להקדיש את מרב זמנם ללימודים ולהתפתחות אינטלקטואלית

תמונה
מלגת אילנות

אוניברסיטת בר-אילן משקיעה בסטודנטים ובסטודנטיות מצטיינים, שבהם היא רואה את עתודת המחקר בקמפוס בר-אילן ומחוצה לו. תוכנית "אילנות" הפועלת באוניברסיטה נועדה לטפח בוגרי תיכון בעלי נתונים גבוהים המעוניינים להתפתח כמדענים וחוקרים. התוכנית מספקת מעטפת כלכלית ואקדמית המאפשרת למשתתפי התוכנית להקדיש את כל מרצם וזמנם ללימודים מבלי להיות מוטרדים מנושאים הקשורים לשכר לימוד, פרנסה ומענה לשאלות הקשורות לדרכם האקדמית. כל מה שהם צריכים להביא איתם זה יכולות גבוהות ומחויבות להתמקד בלימודים לאורך התואר הראשון, ואולי גם מעבר לו.

מתקבלים לאילנות

מועמדים ומועמדות ללימודי תואר ראשון בבר-אילן, בעלי ציון פסיכומטרי של 740 ומעלה וממוצע בגרות משוקלל של 110 לפחות יכולים להגיש מועמדות למלגת אילנות. מלבד מלגה המכסה את שכר הלימוד, מקבלים משתתפי התוכנית גם מלגת קיום בשווי של 1,000 ש"ח בחודש, אישור כניסה עם רכב לקמפוס וזכאות למגורים במעונות. מעבר להטבות הכלכליות, תלמידי אילנות משתתפים גם בסמינר העשרה המאפשר להם לפגוש תלמידי אילנות מכל המחלקות ולהיחשף לעולמות ידע מעבר לתואר של כל אחד ואחת; ולכל אחד מהם ממונה מלווה אקדמי שאליו הם יכולים לפנות לייעוץ לכל אורך דרכם באוניברסיטה. ביקשנו מכמה "אילנות" בהווה ובעבר לספר על התוכנית מנקודת המבט שלהם.

הבוגרים של אילנות

מנחם יצחקי הוא בוגר התוכנית, שלמד בפקולטה להנדסה, במסלול הנדסת חשמל. פרויקט הגמר שלו התרכז בהתקפות על מערכות חומרה והשימוש בעיבוד אותות כדי לשפרן. היום הוא עובד בתעשייה בתחום החומרה. רומי גולדנר היא מלגאית "אילנות" העומדת לקראת סיום התואר הראשון בביואינפורמטיקה וכבר החלה בלימודי תואר שני באותו תחום (במסגרת תוכנית "פסגות"). המחקר שלה עוסק בהערכת רמות ביטוי של גנים בתאים לאחר תהליך הריצוף התאי, ובפרט תאי T של מערכת החיסון. נופר הוניגמן לומדת לתואר שני במנהיגות וניהול מערכות חינוך במסגרת מלגת הנשיא לבוגרי אילנות. התואר הראשון שלה במסגרת תוכנית אילנות היה תואר דו-חוגי בחינוך ובתנ"ך, בשילוב עם תעודת הוראה בתנ"ך. המחקר שלה במסגרת התואר השני עוסק בגורמים לנשירת מורים בדור ה-Y.

מנחם הגיע לתוכנית לאחר שראה בעיתון מודעה שסיפרה עליה. "השקעתי במבחן הפסיכומטרי כדי לעמוד בתנאים לתוכנית, ולשמחתי ב״ה התקבלתי," הוא משתף. רומי גילתה את תוכנית אילנות ביום הפתוח. היא התקבלה על סמך ממוצע בגרויות מישראל וציון SAT (הפסיכומטרי של ארצות הברית), כלומר התוכנית מקבלת גם על סמך מבחן זה. נופר מספרת שהגיעה לתוכנית לגמרי במקרה: "נרשמתי ללימודים בבר-אילן במסגרת תוכנית 'נחשונים' בבית הספר לחינוך. המזכירה בבית הספר לחינוך ראתה את הציונים שלי והמליצה לי להירשם לתוכנית אילנות בנוסף, ובעצם פתחה לי את הדלת יחד עם תאיר המרכזת המדהימה של תוכנית אילנות להזדמנות הגדולה הזו."

"המרכיב החשוב ביותר בתוכנית הוא המלגה," מציין מנחם. "היא נותנת לסטודנטים בתוכנית את היכולת להתרכז אך ורק בלימודים, ולהשקיע ברמה הגבוהה ביותר כדי להמשיך להצטיין ולשמור על ממוצע ציונים גבוה. המלגה גם נתנה לי דחיפה להמשיך להשקיע, לא לוותר, ולקבל ציונים גבוהים שעזרו לי לאחר מכן בכניסה לשוק העבודה. נהניתי מאוד מהקשר בין הסטודנטים הלומדים בתוכנית. בזמן לימודיי, ובעזרתה של הגב׳ תאיר גבע מרכזת התוכנית, התקיימו כמה ערבי מפגש חברתיים בין הסטודנטים בתוכנית. במפגשים אלו היו פעילויות הפגה, לעיתים בימי עומס לימודי, שהביאו לסטודנטים בתוכנית הנאה רבה. בנוסף גם הרצאות החובה הניתנות כחלק מהתוכנית הן מעשירות ומלמדות."

כפל מלגות

אחד הדברים הייחודיים לאילנות הוא שניתן לקבל כפל מלגות, למשל מלגת 'מנהיגי שוליך', אליה אני גם שייכת," רומי מוסיפה. "הדברים שמקבלים במסגרת המלגה יוצרים שקט פנימי המאפשר להתרכז רק בלימודים ולא לדאוג למימון התואר והמחייה. אני הכי נהניתי מהסמינר של אילנות בו הייתה לי ההזדמנות והזכות לפגוש ולהקשיב למרצים שונים מהאוניברסיטה, ובכך להרחיב אופקים ולהיחשף לעולמות שונים אליהם כנראה לא הייתי נחשפת במסגרת אחרת."

נופר לעומת זאת אומרת שהמרכיב החשוב ביותר בתוכנית "הוא המעטפת השלמה שהיא נותנת לסטודנטית המצטיינת כדי שתצליח ותתפתח בעולם המחקר. זה נוגע כמובן למלגה הנדיבה מאוד, אבל לא רק - הליווי האקדמי במחלקות, המענה המסור של צוות התוכנית, החשיפה לעולם המחקר ובכלל התמיכה והעידוד, מייצרים הרבה שקט וגיבוי שמאפשר למי שהגיע לתוכנית עם נתוני פתיחה טובים כדי באמת לממש אותם ולהמשיך ולהצטיין גם במסגרת האוניברסיטה. אני גם מאוד אוהבת את זה שהתוכנית נטולת גינונים - אם 'יש לך את זה', כלומר הגעת עם הנתונים הנדרשים, ואם את מוכנה להתחייב, התוכנית מקבלת אותך פנימה בלי יותר מידי מיונים ופוזות. כאילו האוניברסיטה אומרת לנו: 'אנחנו רואים את הפוטנציאל והיכולות, אנחנו מאמינים בכם, ואם רק תרצו נעשה הכול כדי שתצליחו'."

אם יש לכם ציוני בגרות ופסיכומטרי גבוהים, תשוקה למחקר וסקרנות אינטלקטואלית, היכנסו והגישו מועמדות לתוכנית "אילנות"