Skip to main content
06.12.2022 | יב כסלו התשפג

ד"ר לירון רוזנקרנץ, בין 40 הצעירים המבטיחים של "דה מרקר"

במעבדה שהקימה בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בר-אילן, בוחנים בדרך חדשנית את הקשר בין מוח, גוף ונפש

תמונה
לירון רוזנקרנץ

ד"ר לירון רוזנקרנץ מהפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בר-אילן בגליל,  נכללה ברשימת 40 הצעירים המבטיחים מתחת גיל 40 של מוסף "דה מרקר" בדצמבר 2022, בזכות ייחודיות וחשיבות מחקרה, שעשוי להשפיע על בריאות הציבור ועל רווחתו הנפשית, בעזרת תובנות וכלים חדשניים.

ד"ר רוזנקרנץ, בת 38, היא חוקרת מוח והתנהגות, שמחקריה משלבים פסיכולוגיה, ביולוגיה ורפואה. לפני כשנה היא שבה לישראל לאחר פוסט־דוקטורט במחלקה לחקר המוח ב־MIT ובתוכנית לחקר פלצבו של אוניברסיטת הרווארד. כיום משמשת ד"ר רוזנקרנץ כראשת המעבדה לחקר פסיכו–ביולוגיה של אמונות בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בר-אילן בגליל.

מחקרה של ד"ר רוזנקרנץ בוחן בין השאר את "אפקט הפלצבו" - מצב שבו טיפול בתרופת דמה מביא לשיפור במצבי חולי. ד״ר רוזנקרנץ בוחנת קשר זה מחוץ לקליניקה, בחיי היומיום, ובודקת כיצד האמונות והתפישות שלנו משפיעות פיזיולוגית על האופן שבו הגוף מגיב בסיטואציות שונות, על האופן שבו אנו חווים סימפטומים במחלה או על פעילות המערכת ההורמונלית של הגוף.

למשל, במחקר שערכה רוזנקרנץ בתקופת הקורונה, היא גילתה שאנשים שהאמינו שלגופם יכולת פחותה להגן עליהם מפני מחלות, ללא סיבה אובייקטיבית לאמונה כזו, חוו יותר סימפטומים פסיכוסומטיים לאחר כמה שבועות, בלי שחלו בקורונה. חוויה של סימפטומים ממקור נפשי ולא גופני היא נפוצה, והתגלית עוזרת להבין את התפתחותה, דבר שעשוי לעזור לפיתוח טיפול.

מטרת העל של עבודתה של ד"ר רוזנקרנץ, היא לפרוץ את המחסום בין ביולוגיה לבין פסיכולוגיה, ולשלב כחלק מהשיח האקדמי את תפקידן של אמונות ושל ציפיות הנפש, בוויסות האינטראקציה בין המוח לבין הגוף. ד"ר רוזנקרנץ שואפת למפות אמונות ותפישות שיש להן השפעה שלילית, ולעתים לא מודעת, להבין את המנגנון הביולוגי שלהן, ולרתום את התובנות כדי להשפיע לטובה על הבריאות ועל הרווחה הנפשית של הציבור.