קוקה קולה
המשקה "קוקה-קולה" שווק לראשונה ב-8 במאי 1886, בבית-מרקחת בג'ורג'יה. פרופ' דניאל לוי מהמחלקה לכלכלה חקר את ההחלטות הכלכליות שחברת קוקה-קולה קיבלה לאורך השנים
קוקה-קולה, "המשקה הצונן והמרענן" שווק לראשונה ב-8 במאי, 1886, בבית-מרקחת ג'ייקוב'ס באטלנטה, ג'ורג'יה. פרופ' דניאל לוי מהמחלקה לכלכלה מזכיר כמה עובדות מוכרות יותר או ופחות על החברה והמוצר.
"השם 'קוקה-קולה' הוא צרוף המילים המוכר ביותר עולם, אחרי הצירוף 'OK'. לכן, אם מישהו יגיד את המשפט "Coca-Cola is OK" יבינו אותו יותר אנשים וביותר מקומות בעולם בהשוואה לכל משפט אחר" (פרופ' ריצ'רד טדלו, הרווארד 1990) מהיום הראשון, 192 מ"ל קוקה-קולה נמכרו במחיר של 5 סנט.
אין זה מפתיע, שהרי באותה תקופה מוצרים רבים נמכרו במחיר זה בארה"ב באלפי חנויות "הכול ב-5 סנט". מה שכן מפתיע הוא שמחיר זה שרד עד 1959, עשורים לאחר שחנויות ה-5 סנט נעלמו. הסיבה טמונה במגבלה טכנית של מכונות המכירה: הן יכלו לקבל רק מטבע של 5 סנט, אך גם נוחות השימוש במטבע בודד, "שלכל ילד יש בכיס", מילאה תפקיד.
כל המידע על התוכנית לתואר ראשון בכלכלה - מנהל עסקים בבר אילן>>>
בשנות ה-80 החברה ניסתה מכונת מכירה שבה המחיר השתנה עם הטמפרטורה, עלה בימים חמים וירד בימים קרים. הכלכלנים אהבו את שיטת התמחור הזאת, הציבור פחות, וכתוצאה מכך נשיא החברה נאלץ להתפטר.
בתחילת הדרך שווק המוצר כ"משקה אינטלקטואלי" העוזר לריכוז
החברה אף פרסמה שהמשקה מרפא כאבי ראש, ואכן, הבקבוק הראשון עוצב כבקבוק תרופה. מקור השם "קוקה-קולה" בשני מרכיבי המשקה: עלי צמח הקוקה (שממנו מפיקים קוקאין) ואגוזי קולה. ב-1901 משרד החקלאות האמריקאי תבע את החברה על כך שהמשקה מכיל קוקאין.
נשיא החברה אסא קנדלר הודה שהמשקה מכיל כ-9 מ"ג קוקאין לכוס, והציג להגנתו מכתב מזיגמונד פרויד ששיבח את סגולות הקוקאין. כפשרה, החברה הוציאה את הקוקאין מהמוצר. אגב, ממציא הקוקה-קולה ד"ר פמברטון ובנו היו מכורים לקוקאין.
שתי טעויות אחראיות למשקה כפי שהוא מוכר לנו: צורת הבקבוק המודרני דומה לפול קקאו כי מעצב הבקבוק התבונן באנציקלופדיה בריטניקה בערך “cocoa” במקום ב-“coca”; תחילה ערבבו את סירופ הקוקה-קולה במים פשוטים, עד שעובד בית-המרקחת ג'ייקוב'ס ערבב בטעות את הסירופ במים מוגזים. "הנוסחה הסודית" אכן סודית: היא ידועה לשלושה אנשים בלבד.
אבל מה שמעניין הוא, שאפילו במחוזות הנידחים ביותר בעולם ידוע כי "רק שלושה אנשים יודעים את הנוסחה". הנוסחה היתה ידועה גם לרב טוביה גפן, שב-1935 שיכנע את חברת קוקה-קולה להשתמש בגליצרין צמחי לקבלת כשרות. "הנוסחה הסודית" המקורית פורסמה ב-1993 בספר “For God, Country, and Coca-Cola”.