

תואר שני בערבית
התוכנית לתואר שני בערבית מקנה לסטודנטים היכרות עמוקה עם השפה, התרבות, המורשת והספרות הערבית. התוכנית כוללת מגוון רחב של תחומי מחקר והתמחות, וביניהם הגות ופילוסופיה מוסלמית, ספרות קלאסית ומודרנית, בלשנות, היסטוריה, תקשורת ועוד. באפשרות הסטודנטים לתואר זה להשתבץ במסלול המחקרי, הכולל כתיבת עבודת מחקר (תזה), או במסלול שאינו מחקרי.
התוכנית לתואר שני בערבית נועדה להקנות לסטודנטים היכרות עמוקה ורחבה עם השפה הערבית, הספרויות שנכתבו בשפה הערבית, והתרבות והמורשת הערבית.
תוכנית הלימודים מבוססת על מגוון רחב של קורסים בשפה ובספרות הערבית, בלימודי האסלאם ובמורשת היהודית-ערבית ועל הכרת השפה הערבית ברמה יוצאת דופן. הסטודנטים יוכלו להתמחות במספר תחומים במסגרת הלימודים, כמו: ערבית-יהודית, ההיסטוריה של האסלאם, ספרות ערבית (קלאסית ומודרנית), תרבות האסלאם, בלשנות ודקדוק, הגות מוסלמית ותקשורת ערבית.
הקורסים הנלמדים בתוכנית כוללים: השירה הערבית בעקבות האביב הערבי; הלשון הערבית-היהודית בסיפורת, בהלכה, בתרגומי המקרא ובפרשנות; ועיון בכתבי מחיי אלדין אבן אלערבי.
Name in diploma: ערבית
עכשיו זה הזמן להירשם!
בוגרי התוכנית לתואר שני בערבית יוכלו להשתלב במגוון תפקידים הקשורים בתחום במסגרות עבודה שונות, כמו הממשלה, מערכת הביטחון ומוסדות חינוך, ובתפקידים שונים בעולם המחקר האקדמי, בעולם התקשורת ובעולם העסקים.
כמו כן, יוכלו הבוגרים להמשיך ללימודי תואר שלישי.
לאחר הגשת הבקשה להרשמה תקבלו הודעה במייל על קליטתה, ובמקרה הצורך גם על מסמכים שחסרים להשלמת התהליך. בקשה שהוגשה בצירוף כל המסמכים הנדרשים עוברת לבדיקה במחלקה ובבית הספר ללימודים מתקדמים. ניתן לברר את סטטוס הבקשה במערכת אינ-בר.
ניתן לשלב את הלימודים בתוכנית לתואר שני בערבית עם לימודים לתעודת הוראה.
-
תואר ראשון בערבית כמקצוע ראשי או מורחב, בממוצע של 80 לפחות.
-
כדי להתקבל למסלול א' נדרש גם ממוצע של 80 ומעלה בעבודות הסמינריוניות של התואר הראשון.
-
מועמדים בוגרי תואר ראשון בערבית כמקצוע משני או מועמדים בוגרי מוסדות אחרים שיתקבלו, עשויים להיות מחויבים בקורסי השלמה על בסיס לימודיהם הקודמים בהתאם לקביעת המחלקה ובית הספר ללימודים מתקדמים.
-
הקבלה ללימודי התואר השני במחלקה לערבית (בשני המסלולים) מותנית במעבר ריאיון עם יו"ר הוועדה המחלקתית/ ראש המחלקה. לתיאום ריאיון – יש לפנות למזכירות המחלקה.
תנאי מרכזי לקבלה ללימודים במסלול הכולל תזה הוא מציאת מנחה לעבודת מחקר, אשר יביע נכונות בכתב להנחות את הסטודנט/ית. פרטים יינתנו במהלך ריאיון הקבלה.
קיימים שני מסלולים:
מסלול א' - כולל ביצוע מחקר והגשת עבודת גמר בכתב.
מסלול ב' - ללא עבודת מחקר.
מסלול א' – עם עבודת מחקר (תזה)
כיווני לימוד
-
ספרות ערבית קלאסית
-
ספרות ערבית מודרנית
-
היסטוריה של האסלאם
-
תרבות האסלאם
-
בלשנות ודקדוק
-
הגות מוסלמית
-
ערבית-יהודית
28 נ"ז מתוך קורסים לתואר השני במחלקה לערבית, הכוללות שתי עבודות סמינריוניות (אחת מהן במסגרת ההתמחות), וכן השתתפות בסמינריון המחקר המחלקתי בכל שנה משנות הלימודים לתואר.
בסמכות יו"ר הוועדה המחלקתית לאשר המרת 8 נ"ז קורסי הרצאה (לא סמינריונים) ממחלקות אחרות, בהתאם לצורך ולמסלול ההתמחות. בקשות חריגות מעבר לכך ידונו באופן נקודתי.
את הצעת המחקר יש להגיש עד סוף שנת הלימודים הראשונה, ולא יאוחר מסוף סמסטר א' של שנת הלימודים השנייה.
ראו תקנון בית הספר ללימודים מתקדמים בפרק המבוא.
הבחינה תתבסס על עבודת הגמר ועל הביבליוגרפיה ששימשה בסיס למחקר. הבחינה תתקיים בפני ועדת בוחנים וציונה ייכלל בציון הסופי של עבודת הגמר.
אנגלית לתואר שני (פרטים על מבחני המיון, רמות הקורסים שייקבעו והקריטריונים למתן פטור לזכאים – ראו בפרק המבוא).
במקרים מסוימים רשאי המנחה (בתיאום עם יו"ר הוועדה המחלקתית) לחייב את הסטודנט ללמוד שפה זרה נוספת הנדרשת לביצוע עבודת המחקר.
על פי הדרישות הכלליות לתואר שני (ראו בפרק המבוא).
מסלול ב' - ללא עבודת מחקר
מכסת השעות והסמינריוניםסטודנטים המעוניינים בלימודי התואר השני ללא עבודת מחקר, או כאלה שהמחלקה תבקשם לעבור ממסלול א' למסלול ב' (ללא עבודת מחקר), ילמדו קורסים בהיקף של 48 נ"ז, כולל כתיבת 3 עבודות סמינריוניות. כמו כן, יהיה עליהם להשתתף בסמינריון המחקר המחלקתי בכל שנה משנות לימודיהם לתואר.
בסמכות יו"ר הוועדה המחלקתית לאשר המרת 8 נ"ז קורסי הרצאה (לא סמינריונים) בקורסים ממחלקות אחרות, בהתאם לצורך ולמסלול ההתמחות. בקשות חריגות מעבר לכך, ידונו באופן נקודתי.
אנגלית לתואר שני (פרטים על מבחני המיון, רמות הקורסים שייקבעו והקריטריונים למתן פטור לזכאים – ראו בפרק המבוא).
לימודי יהדותעל פי הדרישות הכלליות לתואר שני (ראו בפרק המבוא).
הוראות נוספותמעבר ממסלול למסלול עשוי להיות מותנה בלימודי השלמה.
לפרטים נוספים ניתן לעיין באתר האינטרנט של המחלקה לערבית ובדף הפייסבוק.
כמו כן, ניתן לפנות למחלקה בטלפון 03-5318374 ובדואר אלקטרוני.