Skip to main content
|

מדען פוגש ידוען - חומרים משני תודעה

פרופ' גל ידיד, מהמרכז הרב תחומי לחקר המוח, נפגש עם השחקנית צופית גרנט, המקדמת את המודעות להתמודדות עם מחלות נפש, לשיחה על חומרים פסיכואקטיביים

Image
צופית

פרופ' גל ידיד וצופית גרנט נפגשו לשיחה. הוא חוקר, הנוטה לצעוד מחוץ לתלם, מהמרכז הרב-תחומי לחקר המוח באוניברסיטת בר-אילן; היא שחקנית ועיתונאית עם עבר טראומתי ובעלת היכרות קרובה עם עולמם של אנשים הסובלים מפסיכוזות

המפגש, שני בסדרה "מדען פוגש ידוען" של המרכז לחקר המוח, נפתח בווידוי: אני נוירו-פסיכו-פרמקולוג מתוסכל, אומר פרופ' ידיד. הסיבה לכך היא יעילותן הנמוכה של התרופות הפרמצטביות לטיפול בדיכאון, התמכרויות והפרעות נפש אחרות. הפתיחה הפסימית מובילה להסבר על גישה שונה, פחות קונבנציונלית לטיפול, כזאת המבוססת על החומרים המיטיבים שהמוח האנושי יודע לייצר ולהפריש בעצמו במקום על תרופות פארמה.

בשיחה, שנסובה בעיקר על חומרים פסיכואקטיביים ותרופות, מפרט פרופ' ידיד את גישתו לחומרים משני תודעה: "אתה יכול להגיע עם זה להעצמה – העצמה! – של האני שלך. העצמה נִשמתית ... דרך זה שאתה תלמד איך להשפריץ אותם במוח [את הכימיקלים המשפיעים על התודעה] בלי העזר החיצוני [תרופה פסיכיאטרית]. העזר החיצוני הוא מדרון חלקלק כי הוא פרמקולוגי. 'פארמה' בלטינית זה תרופה/רעל." כדוגמה אומר פרופ' ידיד, "מוזיקה יכולה לגרום לחומרים האלה לנצנץ לנו במוח." כלומר, בגישה מתאימה, אינטראקציה נכונה וללא תרופות כימיות ניתן להשיב את המוח לאיזון.

"כל הטיפולים שלי היום הם לא פארמה רגילה, הם פארמה של תוספי מזון וויטמינים," סיפר פרופ' ידיד על הדרך שבה הוא מסייע למטופליו. "זה דבר פנטסטי כי לא צריך בשביל זה הרבה אישורים, אתה נותן לבנאדם ויטמין. לאשר תרופה – אינסוף רגולציות יש על זה." הוויטמינים והתוספים עוזרים למוח לשחרר את החומרים שהוא מייצר באופן טבעי. "בגלל שזה אנדוגני [מיוצר על ידי הגוף], המוח מכיר את זה" – כך מסביר פרופ' ידי את אחת מיתרונות הגישה שלו על פני הגישה התרופתית המאתגרת את הגוף לסלק חומרים זרים.

פרופ' ידיד שיתף שבממסד הפסיכיאטרי הוא נחשב למשוגע ודרך הטיפול שלו אינה מקובלת, אבל הוא אופטימי וסבור שהציבור נפתח בהדרגה להבנה שאפשר לגשת לטיפול בהפרעות נפש והתמכרויות בדרך אחרת ולטפל באנשים באופן המסתמך כל כוחות הריפוי המצויים כבר בתוכם - כל זה על בסיס ידע מדעי והתאמה אישית.

לצפייה בשיחה

מדען פוגש ידוען  פרק 4 - איך משיגים מדליה אולימפית? פודקאסט מדע לשמיעה אונליין>>>