Skip to main content
|

המוח היוצר - דומה אבל אחר

מחשבה יצירתית היא הכוח המניע את האנושות קדימה ומוביל לחידושים, מהמודל הניוטוני שחיבר בין תפוחים נופלים ובין גרמי שמים, ועד החיסון לקורונה, המבוסס על עקרונות שונים מאלה של החיסונים הוותיקים יותר

Image
יצירתיות

ביום היצירתיות והחדשנות החל ב-21 באפריל, פרופ' מרים פאוסט, ראש המעבדה למוח ושפה במחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטת בר-אילן, מדברת על מה מאפיין את המוח שמשנה את העולם.

היצירתיות תמיד הייתה אפופה במסתורין מיסטי וחסרה הייתה ההכרה שמדובר בתהליכים מוחיים. לאחרונה החל מחקר המנסה לפענח את ייחודו של המוח היצירתי ואת התהליכים המתרחשים בו.

האדם היצירתי מסוגל לקחת תמונת עולם קיימת, לערבל אותה וליצור תמונה חדשה. התהליך מכונה "חידוש חיבורי", אולם, חיבורים חדשים אינם מספיקים ודרוש גם חיבור למציאות ולידע. על היוצר להתמודד עם דואליות - להיות עם הראש בשמיים ועם הרגליים באדמה. כך הוא מוצא את שביל הזהב בין הידע העלול להיות מקבע ובין גמישות מחשבתית.

לאנשים יצירתיים יש משהו משותף עם אנשים הסובלים מהפרעות נפש מסוימות: רגישות גבוהה לגירויים שנראים לכאורה כבלתי רלוונטיים. אך בעוד שאנשים עם הפרעה עלולים להיסחף אל מחוזות הכאוס, האדם היצירתי יודע לווסת את תשומת הלב וליצור חיבור חדש בין הגירוי הלא-רלוונטי לכאורה ובין בעיה המצריכה פתרון.

מחקר שבוצע במעבדתה של פרופ' פאוסט בחן את הרשתות האסוציאטיביות אצל אנשים עם רמות משתנות של יצירתיות והשווה אותן לממצאים בתחום זה אצל אנשים עם סכיזופרניה (המתאפיינים בהפרעות חשיבה ובכאוס) ואצל אנשים עם תסמונת אספרגר (המתאפיינים לעתים בנוקשות מחשבתית).

בעוד שאצל אנשים עם סכיזופרניה הרשת האסוציאטיבית הייתה פרועה לגמרי, ואצל אנשים עם אספרגר נראתה רשת נוקשה מאוד וקושי להגיע מאסוציאציה אחת לאחרת, אנשים בעלי "מוח טיפיקלי" שהיו יצירתיים, היו קרובים יותר לאנשים עם הסכיזופרניה. הם יכלו להגיע מכל מושג להרבה מושגים אחרים.

לעומתם, האנשים היצירתיים פחות הציגו רשת אסוציאטיבית בנאלית וקונבנציונלית הרבה יותר. כלומר, קיים רצף בין נוקשות מחשבתית המחוברת בעוצמה למציאות ובין רשת כאוטית המנותקת ממנה. היכנשהו על הרצף נמצא המוח היצירתי. הוא מצליח להישאר מחובר למציאות אבל לראות אותה בצורה חדשה.

 

הפודקאסט זמין להאזנה בחינם באפליקציית בר-דעת

מדריך לפודקאסטים מומלצים וכל הפודקאסטים המעניינים>>>

להאזנה לפודקאסט פסיכולוגיה על המוח היוצר והמחשבה היצירתית>>>

להאזנה ישירה/אונליין לכל הפודקאסטים באתר בר אילן>>>