

תואר שני במדע, טכנולוגיה וחברה
איך אפשר לרכוש ידע אובייקטיבי, האם תיאוריה אחת עדיפה על פני אחרת? מה תפקידו החברתי של המדע? שאלות מסוג אלה שנדונו על ידי אנשי מדע ורוח לאורך השנים – רלוונטיות גם כיום. לצד זאת, ההתקדמות המדעית והטכנולוגית מעלה בימנו שאלות חדשות, כמו: מהי משמעותו של הטבע בעולם שבו ביוטכנולוגיה יוצרת מינים חדשים, או האם יש להגביל טכנולוגיות מתקדמות כמו עריכה גנטית ושיבוט בני אדם? התוכנית לתואר שני במדע, טכנולוגיה וחברה מיועדת לאנשים סקרנים, שמעוניינים להתעמק בקשרים המורכבים בין מדע לבין טכנולוגיה, ולהשתתף בהרפתקה אינטלקטואלית יוצאת דופן, ובמחקר רב תחומי בחזית הידע האקדמי.
התוכנית למדע, טכנולוגיה וחברה היא תוכנית לתארים מתקדמים, יחידה במינה בנוף האקדמי הישראלי.
התחומים הנלמדים בתוכנית לתואר שני ושלישי במדע, טכנולוגיה וחברה הם רבים ומגוונים, וכוללים קורסים בהיסטוריה, בפילוסופיה, בסוציולוגיה, באנתרופולוגיה, במדעי המדינה, במדעי הרוח, במדיניות ציבורית ובמדעי המוח.
המרצים בתוכנית מיוחדים, מרתקים ומאופיינים בתעוזה אינטלקטואלית ודחף להסתכל על העולם בדרכים לא שגרתיות. תחומי המחקר שלהם מגוונים ומיוחדים, לדוגמא ד"ר נועם יורן בוחן את המקום של הכסף כטכנולוגיה בחיים הרוחניים שלנו. ד"ר עידו הרטוגזון, מומחה עולמי לסמים פסיכודליים ותודעה אנושית, מוצא קשרים מרתקים בין חומרים משני תודעה לבין טכנולוגיות כמו רשתות חברתיות.
התוכנית למדע, טכנולוגיה וחברה מזמינה אתכם ליטול חלק בהרפתקה אינטלקטואלית בחזית הידע האקדמי. הלימודים בתוכניתנו דורשים קפדנות אקדמית לצד יצירתיות וסקרנות. טווח הנושאים שתוכלו לחקור בתוכנית אינו מוגבל, וכולל כל שאלה הנוגעת בממשקים שבין מדע, טכנולוגיה וחברה, בכל תקופה היסטורית. אם הנושא המסקרן אתכם נמצא מעבר לתחומי המומחיות של הסגל שלנו, נדע לחבר אתכם למנחה מתאים מהארץ או מחו"ל.
הלימודים בתוכנית מתקיימים בקבוצות קטנות המעודדות דיון והפריה הדדית. קהילת הסטודנטים שלנו מגוונת מאד וכוללת תלמידים מכל תחומי הידע, ובטווח גילים רחב, בהם תלמידים הממשיכים את לימודיהם האקדמיים לצד כאלה שהחליטו לחזור לספסל הלימודים בשלב מאוחר יותר בחייהם.
בתוכנית זו קיימים קורסים המשלבים AI בתואר.
Name in diploma: מדע, טכנולוגיה וחברה
בוגרי התוכנית מדע טכנולוגיה וחברה יבינו טוב יותר את העולם המשתנה וכן את ההשפעות הקיומיות של טכנולוגיות חדשות בעולם התעסוקתי, האישי, החברתי והפוליטי. התוכנית תרחיב את עולמם הרוחני ותעזור להם לשפר את העולם בכל תחום שיבחרו. מעבר לכך בוגרי התוכנית יוכלו להשתלב בעולם האקדמיה.
מגישים בקשת מועמדות ללימודים בבר-אילן באתר. בתוך מספר ימים תקבלו הודעה על קליטת הבקשה, וכשבוע לאחר מכן תוכלו לברר את סטטוס הבקשה במערכת אינ-בר.
כמו כן, כל סטודנט עובר ראיון אישי עם כל חברי סגל התוכנית על סמך חיבור אישי המתאר את תחומי העניין שלו.
הלימודים בתוכנית פתוחים בפני מועמדים מצטיינים בעלי תואר ראשון בכל תחומי הלימוד. מועמדים מתבקשים לשלוח קורות חיים, גיליונות ציונים וחיבור אישי קצר. מועמדים מתאימים יוזמנו לראיון עם סגל התוכנית. הקבלה לתוכנית תחרותית, ויינתן משקל גם לתרומתם הפוטנציאלית של המועמדים לסיג והשיח האינטלקטואלי בקרב חברי התוכנית.
התוכנית למדע טכנולוגיה וחברה היא תוכנית לימודים לתארים מתקדמים, ייחודית מסוגה בישראל.
התוכנית בוחנת במבט פילוסופי, היסטורי וסוציולוגי את יחסי הגומלין המורכבים בין מדע טכנולוגיה וחברה. אנו דוגלים בפלורליזם אינטלקטואלי, ולכן לומדים גישות תיאורטיות מגוונות לחקר ההיבטים החברתיים והתרבותיים של מדע וטכנולוגיה. גם ההגדרות שלנו למדע וטכנולוגיה הן גמישות ורחבות. תוכלו ללמוד אצלנו על תולדות תורת הקוונטים, האבולוציה או על מושג המידע, אבל באותה מידה מעניינים אותנו תולדות האסטרולוגיה והאלכימיה, או מיתוסים קדומים שבעזרתם ניסה האדם להבין את עולמו. תלמידים רבים אצלנו מתעניינים בטכנולוגיה דיגיטלית והשלכותיה, אבל גם עיפרון, נייר, כסף וספר הם טכנולוגיות מרתקות למחקר וכך גם האבן שבני אדם מוקדמים סיתתו לסכין. ומה עם דברים מופשטים כמו שפה, שיר או סולם מוזיקלי? אם תצליחו לשכנע אותנו כי מעניין לחשוב עליהם כטכנולוגיה אתם מוזמנים לחקור אותם אצלנו.
לימודי מדע טכנולוגיה וחברה (המכונים גם STS) הם תחום מחקר בינתחומי שהחל להתפתח בעולם האקדמי בשנות השבעים. שורשיו של התחום מצויים בלימודי היסטוריה ופילוסופיה של המדע. חוקרי היסטוריה ופילוסופיה של המדע עסקו בשאלות כגון מהי שיטה מדעית? האם מדע יכול להגיע לאמת? כיצד המדע מתקדם? שאלות כגון אלה מעסיקות גם חוקרים בלימודי מדע טכנולוגיה וחברה. מה שמייחד את התחום שלנו, עם זאת, הוא עניין מקביל בטכנולוגיה ובהיבטים החברתיים שלה ושל המדע. באופן מסורתי טכנולוגיה נתפסה כעניין "טכני" גרידא: המדע, לפי תפיסה זו, יוצר תיאוריות, ואילו הטכנולוגיה מיישמת אותן למטרות מוגדרות. לימודי מדע טכנולוגיה וחברה צמחו מתוך הבנה כי יש משהו שגוי בתמונה המסורתית הזאת: לאדם הרי היתה טכנולוגיה הרבה לפני שפיתח מדע. מהו אם כן היחס בין מדע לבין טכנולוגיה? האם גם טכנולוגיה היא צורה של ידיעה? כיצד טכנולוגיה מעצבת אותנו כבני אדם? השאלה מהי טכנולוגיה אינה נבדלת בעינינו מהשאלה מהו אדם. לשתיהן אין תשובה מוחלטת, ומשום כך אפשר לשאול אותן שוב ושוב.
טווח הנושאים שתוכלו לחקור בתוכנית אינו מוגבל, וכולל כל שאלה הנוגעת בממשקים שבין מדע, טכנולוגיה וחברה, בכל תקופה היסטורית. אם הנושא המסקרן אתכם נמצא מעבר לתחומי המומחיות של הסגל שלנו, נדע לחבר אתכם למנחה מתאים מהארץ או מחו"ל.
התוכנית מקבלת תלמידים מצטיינים וסקרנים, המעוניינים להבין את עולמנו ואת האופנים שבהם התעצב. התוכנית שמה דגש על שיח פתוח המערב מורים ותלמידים, על למידה ומחשבה משותפים, ועל בניית קהילת לומדים. הלימודים בתוכנית נעשים בקבוצות קטנות המעודדות דיון והפריה הדדית.
מבנה הלימודיםימי הלימוד בתוכנית הם ראשון ושלישי. יום ראשון הוא יום הלימודים המרכזי, שבו מתקיימים קורסי הליבה השנתיים, קולוקוויום וסמינר חוקרים, וכן סמינרים וקורסי בחירה. ביום שלישי מתקיימים סמינרים וקורסי בחירה נוספים, חלקם במתכונת היברידית המערבת למידה מרחוק ושיעורים פרונטליים.
קיימים 2 מסלוליםמסלול א' (כולל עבודת תזה)
קיימת אפשרות למסלול השלמת תזה (פרטים בפרק המבוא).
מסלול ב' (ללא עבודת תזה)
מסלול א' – עם עבודת מחקר
משך הלימודים: שנתיים עד שלוש.
מכסת השעות והסמינריונים36 נ"ז כמפורט להלן:
12 נ"ז – בשלושה קורסי ליבה שנתיים המתקיימים ביום ראשון("יסודותפילוסופיים לתלמידי מדע
טכנולוגיה וחברה", "תולדות המדע והטכנולוגיה" ו"מדע טכנולוגיה וחברה").
24 נ"ז - קורסי בחירה, סמינרים, סדנאות כתיבה וקריאות מודרכות.
התלמידים מחויבים להגיש עבודת סמינר אחת במהלך לימודיהם.
התלמידים מחויבים להשתתף בקולוקוויום של התוכנית במשך שנתיים.
התלמידים מחויבים להשתתף בסמינר חוקרים במשך שנה.
את הצעת המחקר יש להגיש עד סוף סמסטר א' של שנת הלימודים השנייה.
ראו תקנון בית הספר ללימודים מתקדמים בפרק המבוא.
בחינת גמרבחינת הגמר תתבסס על עבודת הגמר ועל הביבליוגרפיה ששימשה בסיס לעבודת המחקר.
מסלול השלמת תזה
המסלול מיועד למועמדים בעלי תואר שני ללא תזה, המעוניינים להמשיך ללימודי דוקטורט. תלמידים במסלול זה נדרשים להגיש הצעת מחקר ולכתוב עבודה המקבילה בהיקפה לעבודת תזה. לאחר אישור העבודה התלמידים יכולים להירשם ללימודי דוקטורט. המסלול מתאים למועמדים שהתואר השני שלהם קרוב לתחום הלימוד של התוכנית, או למועמדים המציגים כיוון מגובש למחקר.
משך הלימודיםהתלמידים נדרשים להגיש את השלמת התזה בתוך שנה.
דרישותהתלמידים נדרשים ללמוד את שלושת קורסי הליבה של התוכנית בהיקף 12 נ"ז. הם רשאים ללמוד קורסי בחירה נוספים בהיקף 4 נ"ז עד להגשת השלמת התזה. לאחר אישור השלמת התזה ייקבע היקף הלימודים הנוסף הנדרש מהם לדוקטורט.
מסלול ב' – ללא עבודת מחקר
משך הלימודים: שנתיים.
מכסת השעות והסמינריונים40 נ"ז כמפורט להלן:
12 נ"ז – בשלושה קורסי ליבה שנתיים המתקיימים ביום ראשון (מומלץ מאד לקחת את שלושתם בשנה הראשונה): "יסודותפילוסופיים לתלמידי מדע , טכנולוגיה וחברה", "תולדות המדע והטכנולוגיה", ו"מדע טכנולוגיה וחברה").
28 נ"ז - קורסי בחירה, סמינרים, סדנאות כתיבה וקריאות מודרכות.
התלמידים מחויבים להגיש עבודת סמינר אחת במהלך לימודיהם.
התלמידים מחויבים להשתתף בקולוקוויום של התוכנית במשך שנתיים.
התלמידים מחויבים להשתתף בסמינר חוקרים במשך שנה.
דרישות משותפות בשני המסלולים
ידיעת שפותאנגלית לתואר השני (פרטים על מבחני המיון, רמות הקורסים שייקבעו והקריטריונים למתן פטור לזכאים – ראו בפרק המבוא).
לימודי יהדותעל פי הדרישות הכלליות לתואר השני (ראו בפרק המבוא).
לקבלת פרטים נוספים
ניתן לפנות בטלפון 03-7384227 בדוא"ל ובאתר המחלקה