Skip to main content
|

הכירו את ד"ר שחר אלון

Image
דר שחר אלון

28/4/2021

איך אפשר למצוא מולקולות בתוך רקמות, ואיך הידע הזה עשוי לעזור בריפוי מחלות? הכירו את ד"ר שחר אלון מהפקולטה להנדסה באוניברסיטת בר-אילן החוקר את התחום המדעי החדש - גנומיקה מרחבית - חקר כלל החומר הגנומי בתוך רקמות. תחום זה הוכרז לאחרונה כפריצת הדרך הטכנולוגית של השנה על ידי העיתון Nature Methods.

ד"ר אלון חוקר את אבני הבניין של עולם הביולוגיה: את המולקולות המרכיבות את החומר הגנטי, ובמיוחד מולקולות רנ״א. הודות למחקר זה ולמחקרים דומים בתחום הגנומיקה המרחבית, אפשר להגיע להבנה טובה יותר של מחלות, כולל מחלות מוח וסרטן ובתקווה להצביע בהמשך על כיווני טיפול טובים יותר. יחד עם שותפיו ד"ר אלון פיתח טכנולוגיה חדשה המאפשרת למדוד את המיקום הפיזי המדויק של מיליוני מולקולות בתוך רקמות והם מובילים עולמיים בדיוק ובהיקף של המדידות האלו.

בעשור האחרון חלה פריצת דרך משמעותית בחקר רקמות. הרעיון הוא שאפשר לקחת כל רקמה, מאדם חולה או בריא, ולמדוד את כלל הגנים שנמצאים בה. עד עכשיו כדי למדוד את הגנים ברקמה מסוימת היה צריך להרוס אותה, וכך אבד כל המידע המרחבי. הטכנולוגיה שאותה מפתח ד"ר אלון במעבדתו תאפשר למדוד את הגנים בתוך הרקמה מבלי לפרק אותה, וכך לקבל הרבה יותר אינפורמציה - מפה תלת-ממדית של המולקולות בתוך הרקמות.

ד"ר אלון התמקד בפיזיקה חישובית, ניתוח נתונים ומדעי המוח. הוא התמחה במכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס (MIT) וזכה בפרס הקרן האמריקאית למדעי החיים המוענק ל-20 חוקרים מבין כל החוקרים בביולוגיה המתמחים בארה״ב. לפני שלושה חודשים, המחקר שבו תיאר את הטכנולוגיה החדשה פורסם בעיתון Science.

המגמה לנוירו-הנדסה בבר-אילן, שבה מלמד ד"ר אלון, היא הראשונה מסוגה בארץ, ומטרתה להכשיר מהנדסי חשמל מעולים עם ידע רחב בעולם מדעי המוח. למהנדסי חשמל יש הן את הכלים לבנות טכנולוגיות חדשות שיאפשרו למדוד טוב יותר רקמות מוח, והן את היכולת לנתח את הררי המידע המתקבלים ממדידות אלה. אחד מהתחומים המרתקים ביותר הוא ממשק מוח-מכונה, היכולת שלנו לא רק לקרוא, אלא גם להשפיע על פעילות מוחית. הפוטנציאל כאן עצום: החל משתלים וקסדות שיאפשרו לנו לשחק משחקי מחשב ולשלוט בחפצים וכלה בהבנה, ובהמשך טיפול, במחלות מוח.