Skip to main content
|

הרשת - זירה חדשה של אלימות נגד נשים

כדי למגר את תופעת האלימות נגד נשים ברשת ובכלל, נחוצה הכרה של כלל החברה בתופעה, ולקיחת אחריות ממסדית

Image
איסטנבול

כולנו עדות ועדים למציאות האכזרית והגואה של אלימות במשפחה, שהסלימה בעידן הקורונה וגובה קורבנות בגוף ובנפש. עו"ד שירי אורון, דוקטורנטית מהתוכנית ללימודי מגדר באוניברסיטת בר-אילן כותבת ביום הבינלאומי למאבק באלימות כלפי נשים, על זירות האלימות הטכנולוגיות החדשות.

האלימות כלפי נשים חוצת מגזרים. מדובר בטרור מבית, שהחברה ומוסדות המדינה כושלים מלתת לו מענה ראוי. נשאלת השאלה כיצד, חרף עשורים של מודעות, פעילות, מחקרים בתחום והעיסוק התקשורתי בתופעה, המצב אינו משתפר ואף מחריף. 

בעידן הנוכחי, כשההתפתחויות הטכנולוגיות מהירות וחוצות כל דמיון, כשהאינטרנט והרשתות החברתיות הפכו לחיים עצמם, הופכת הקדמה הטכנולוגית לזירה מובילה באלימות נגד נשים. על פי מחקרים עדכניים, נשים הן האוכלוסייה המועדת ביותר לאלימות בזירות החדשות. אלימות טכנולוגית היא  אלימות רגשית משוכללת, הכוללת מעקבים, פרופילים מזויפים ברשתות, קבוצות וואטסאפ, הטמנת תוכנות האזנה (בית חכם) במכשיר נייד המאפשר הקלטת המרחב של הנפגעת ושימוש בתוכן השיחות באופן מאיים ומשפיל, השתלת פוסטים פוגעניים בפייסבוק, ועוד. המוטיב המשותף הוא שליטה בקרבן, באופן שיותיר אותה מאוימת ובשליטתו המלאה של התוקף. 

שימוש אלים באמצעים טכנולוגיים בהקשר המשפחתי כדי להניא אישה מהחלטתה להיפרד מבן הזוג חוצה את כל שכבות הגיל, ואינה מוגבלת לבני זוג בגילים צעירים הנוטים להשתמש יותר באמצעים טכנולוגיים. הטכנולוגיה בשרות האלימות מקשה על זיהוי התעללות, פעמים רבות היא סמויה ונעשית בצורה מתוחכמת שאינה מותירה עקבות. למרבה הצער, הרשויות השונות טרם רתמו את המנגנונים הראויים למאבק בזירה זו.  

עם זאת, ידוע שהתמקדות בנזקי הקורבנות בלבד, ללא ראייה כוללת רב-מערכתית, לא תביא לפתרון הבעיה. לאור ריבוי ההיבטים החברתיים, ראוי כי מכלול המערכות והרשויות ייקחו אחריות, ויכירו בתופעה של אלימות רגשית המתבצעת באופן הולך וגדל באמצעות אמצעים טכנולוגיים. ללא הכרת ממסדית בתופעה, לא נוכל למגר ולהוקיע אותה מתוכנו. מעגל האימה של האלימות יתרחב, הנזקים יתעצמו ויחריפו. 

לא די במאבק הנשים לבדן, נחוצה כאן תפיסה נרחבת יותר של ראיית האחר, תוך רתימת כלל החברה למאבק, נשים וגברים כאחד, תהווה לקיחת אחריות חברתית במובנה העמוק, ותאפשר לנו לשבור את המעגל ולייצר חברה אלימה פחות.