Skip to main content
|

הכירו את ד"ר יסכה זימרן

מחקרה של ד"ר יסכה זימרן, מהמחלקה לתנ"ך בבר-אילן עוסק בסיפור המקראי ובמשמעותו.

Image
יסכה

עיצובו של הסיפור המקראי – המילים האופייניות לו, האמצעים הספרותיים שבו, המבנה שלו ובניית המרחב והדמויות – משקפים את תכניו ותורמים לפיתוחם. משום כך, לעיצוב הספרותי יש תפקיד חשוב ומהותי בסיפורים ויש לתת לו תשומת לב ראויה. מחקרה של ד"ר יסכה זימרן, מהמחלקה לתנ"ך בבר-אילן עוסק בסיפור המקראי ובמשמעותו.

בהרצאת מדע על הבר, שתתקיים ביום שלישי, 18 בפברואר, תדבר ד"ר זימרן על הסיפורים המקראיים העוסקים במערכות היחסים בין אחים. לפרטים ולרכישת כרטיסים https://bit.ly/2vDJmjd

לדברי ד"ר זימרן העיצוב הספרותי משרת גם את התקשורת שבין הטקסט ונמעניו: הוא נועד לעורר את הציפייה של השומע, לגרום לו לחשוב ולנתח את הטקסט, לפרש את המילים של הנביא ואף לשנות את עמדתו ככל שהיחידה מתפתחת. בתחום זה של הרטוריקה של ספרות הנבואה עוסקת ד"ר זימרן בימים אלה, ומאמרה העוסק ברטוריקה בספר הושע עתיד לצאת בשנה הקרובה.

תחומי המחקר של ד"ר זימרן נטועים בטקסט המקראי אך נוגעים בעקרונות הנושקים לתחומי דעת רחבים ומגוונים שמעוררים אף את האדם המודרני למחשבה. למשל, מאמר שפרסמה ב-2018 מדגים כיצד מחוות האבל המגוונות שמפגין המלך דוד כלפי קרוביו שמתו, כדוגמת אבנר או אבשלום, משקפות את מידת ההצדקה של המוות בעיניו. סוג המחוות בכל אחד מן הסיפורים, וההבדלים ביניהן, מלמדים האם אבלו של דוד הוא חיצוני-פוליטי או כן ואישי.

מחקרה של ד"ר זימרן שם דגש מיוחד על סיפורים העוסקים ביחסים המגוונים בין בני המשפחה המורחבת. "הסיפורים המשפחתיים" מגלמים בדרך עיצובם תפיסות עולם עקרוניות ומשום כך, השם ליבו לעיצוב הספרותי זוכה לא רק ליהנות מסיפור טוב, אלא גם להבחין בדרך שבה הסיפור מגדיר יחסים ראויים בין אחים, במבנה בית-האב שהיה רווח בתקופת החיבור של הסיפור ובמרכזיות של בית-האב לחברה ולפרט בישראל הקדומה. מאמרה העוסק ביחסים שבין יהורם מלך יהודה ואחיו ובהשלכתם על זכאותו להמשיך את שושלת בית-דוד מדגים זאת היטב.

בצד זאת עוסקת ד"ר זימרן בספרות הנבואה המקראית ובעיקר בספרי עמוס, הושע, מיכה וישעיה. אף במחקריה בתחום זה היא מתמקדת בעיצוב הספרותי של הטקסט, מתוך הנחה שהוא משרת את תכניו האידיאולוגיים. ד"ר זימרן הראתה במאמר שפורסם לאחרונה, כיצד הדמיון וההבדל הלשוניים והמבניים בין שתי יחידות נבואיות בספרי מיכה וישעיה מלמדים על הבדלים עקרוניים בדרך שבה שני הנביאים תופסים את תופעת עבודת האלילות.

רוצים לדעת מה עוד לומדים וחוקרים במחלקה לתנ"ך? היכנסו https://barilan360.info/bible-studies/