30.12.2020 | טו טבת התשפא

אימהות לפגים נושאות טראומה ארוכת שנים

חרדתן לשלום התינוק השפיעה על השקעתן בעצמן והתפתחותן האישית

פג

אימהות רבות לילדים שנולדו פגים נושאות עמן טראומה שנשארת שנים אחרי שהתינוק או התינוקות השתחררו מהפגייה. זהו נושא מחקרה של סיגלית עופר מבית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת בר-אילן. במחקר, שבוצע במסגרת התוכנית ללימודי מגדר, בהנחיית פרופ' אורית טאובמן-בן ארי, נמצא שהנשים חוות תסמינים טראומטיים כמו חלומות וזיכרונות שחוזרים על עצמם ממראות הפגייה. הקושי המרכזי שעליו דיווחו האימהות, גם שנתיים-שלוש אחרי הלידה, היה האילוץ להיות מטפלת משנית בתינוק, בזמן שהרופאים והאחיות הם המטפלים הראשוניים. נוסף על הטראומה, הנשים גם סבלו מחרדה לשלום התינוק שהשפיעה על השקעתן בעצמן ובהתפתחותן האישית.

אבל מחקרה של סיגלית גילה גם היבט אופטימי: המרואיינות סיפרו על תחושת צמיחה מהמשבר, גילוי כוחות שלא ידעו שקיימים בהן ושינוי בסדרי העדיפויות שהוביל למשל לחיזוק התא הזוגי.