14.09.2020 | כה אלול התשפ

מוזיקה קצבית עוזרת לילדים עם ADHD להתרכז

נכנסים לקצב: פתרון פשוט ולא תרופתי עוזר לילדים עם הפרעות קשה וריכוז

ילד עם אוזניות

הפרעות קשב וריכוז (ADHD) הן מהנושאים המדוברים ביותר בתחום החינוך וההורות. אחת מהסברות המקובלות היא שסביבה שקטה ונטולת גירויים עשויה לעזור לילדים עם ADHD להתרכז. מחקר שבוצע בבית הספר לחינוך באוניברסיטת בר-אילן מראה מציג ממצאים הסותרים סברה זאת.

במחקר שבוצע על ידי ד"ר ניר מדג'ר ורמי גזולי מבית הספר לחינוך באוניברסיטת בר אילן ושותפיהם ד"ר גל שובל וד"ר איריס מנור מהפקולטה לרפואה באונ' ת"א, השתתפו ילדים וילדות עם הפרעות קשה וריכוז וילדים וילדות שאינם מאובחנים עם ADHD. החוקרים בדקו את ביצועי הבנת הנקרא של הילדים בארבעה מצבים: שקט מוחלט, עם מוזיקה שקטה ברקע, עם מוזיקה שקטה עם מילים ברקע, ועם מוזיקה קצבית עם מילים ברקע. במקביל נמדד קצב הלב של הילדים כדי לעקוב אחר מידת הרגיעה של מערכת העצבים האוטונומית (האחראית על תהליכים אוטומטיים בגוף כמו קצב הלב). נמצא שכאשר מושמעת מוזיקה ברקע, עולה מידת הרגיעה של הילדים עם ADHD וביצועי הקריאה שלהם משתפרים. אצל ילדים ללא הפרעת קשב וריכוז השפעת המוזיקה פגעה בביצועי הבנת הנקרא. בין שתי הקבוצות נמצאו הבדלים מובהקים בקצב הלב בעת השפעת המוזיקה.

המחקר התפרסם בכתב העת Psychiatry Research: