12.07.2023 | כג תמוז התשפג

כלים משפטיים שיקדמו צדק חברתי

חוקרים בפקולטה למשפטים מפתחים כלים שיעזרו להביא לדין חברות מסחריות שמייצרות רווחים מפעילות הגורמת לנזק סביבתי או חברתי

BIUWeb_Articles_Law_02

"יש מודלים עסקיים המובילים להתעשרות בלתי צודקת, ואנחנו צריכים לעצור ולהגיד שהם לא הוגנים", אומר ד"ר יותם קפלן מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר-אילן. "אנחנו בודקים באמצעות עבודה משפטית, איפה עובר הגבול ומתי רווחים של חברה הם לגיטימיים, ומתי הם לא.

דוגמאות להתעשרות בלתי צודקת של חברות עסקיות יש למכביר בעולמנו: תעשייה שגורמת נזק סביבתי שיפגע באיכות חיינו בעתיד; חברות שמפרסמות פייק ניוז וגורמות לחיכוכים חברתיים לטובת רווחיהן; וחברות שמייצרות מוצרים מזיקים וממכרים כמו טבק ומשככי כאבים ועוד. לדברי ד"ר קפלן, מדובר בבעיה שהיום היא משמעותית בארה"ב, ובקרוב תגיע גם לישראל.

המחקר של ד"ר קפלן כולל בחינה של פסקי דין רבים, במטרה לבסס את העיקרון לפיו פעילות החברה אכן מזיקה, ותפגע באנשים לא רק היום אלא גם בעתיד. "השיפורים שאני מציע" אומר ד"ר קפלן "הם הרחבה הכרחית של חוקים ורעיונות משפטיים קיימים. אני חושב על הילדים שלי ומסתכל על העתיד. יש לנו אחריות למה שאנחנו משאירים אחרינו".

Remote video URL

לצפייה בסרטונים נוספים על פיתוחים של חוקרים מאוניברסיטת בר-אילן שמשפיעים על חיינו איך זה משפיע עליי