25.01.2022 | כג שבט התשפב

התפרצות הר הגעש בטונגה

פרופ' ישי וינשטיין מהמחלקה לגאוגרפיה וסביבה התארח בתוכנית "העולם היום"

פרופ' ישי וינשטיין

בשבת שעברה התפרץ הר הגעש התת-ימי הונגה טונגה שבאיי טונגה באוקיינוס השקט בעוצמה חריגה. ההתפרצות גרמה לרעידת אדמה בעוצמה של 5.8, שבעקבותיה התחולל צונאמי, וכן לסופת ברקים יוצאת דופן שנוצרה בשל זריקת העפר לאוויר בשילוב עם חלקיקי קרח שבאטמוספירה. לא ברור עדיין מה היקף הנזק לרכוש ולנפש, אך על פי הערכות מדובר בפגיעה משמעותית. הקהילה המדעית עדיין לא יודעת מה גרם לצונאמי – האם הפיצוץ עצמו או קריסת הר הגעש לתוך המים.

פרופ' ישי וינשטיין, וולקונולוג במחלקה לגאוגרפיה וסביבה באוניברסיטת בר-אילן, אמר ל-N12 שנראה שמדובר באחד מהפיצוצים העוצמתיים ביותר במאה ה-21 עד כה. הוא מסביר בכתבה אילו שאלות מטרידות, נוסף לסיבת הצונאמי, עולות סביב האירוע יוצא הדופן. בכתבה מסביר פרופ' וינשטיין מדוע הוא מעריך שהר הגעש הונגה טונגה עדיין לא אמר את המילה האחרונה, ומבאר חלק מהתופעות הנדירות שהתרחשו בעת ההתפרצות.

Remote video URL

רוצים לדעת עוד על הלימודים במחלקה לגאוגרפיה וסביבה באוניברסיטת בר-אילן? היכנסו