14.03.2024 | ד אדר ב' התשפד

פיתוח מיזמים משפיעים בתחום הבריאות

אוניברסיטת בר-אילן, בית החולים שיבא ובצלאל זכו בקול קורא לתוכנית "מאיצי מדע", לפיתוח מיזמים בתחום הבריאות. הפרויקטים שיפתוחו יעסקו ברפואה מותאמת אישית, רפואה דיגיטלית, רפואה מונעת ורפואה מונגשת בקהילה

mada

אוניברסיטת בר-אילן, המרכז הרפואי שיבא והאקדמיה לאמנות ועיצוב בצלאל, זכו בקול קורא שפרסם משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה לתוכנית "מאיצי מדע". בתוכנית יושקעו 10 מיליון שקלים בפיתוח 24 מיזמים גלובליים בתחום הבריאות.

הפרויקטים שיפתחו החוקרים, הרופאים והמעצבים יעסקו בתחום הרפואה המותאמת אישית, רפואה דיגיטלית, רפואה מונעת ורפואה מונגשת בקהילה. בכל מיזם יושקעו 350,000 שקלים מכספי המוסדות הזוכים ותוכנית "מאיצי מדע".

מנהל המרכז הרפואי שיבא פרופ' יצחק קרייס ונשיא אוניברסיטת בר-אילן פרופ' אריה צבן, בשיתוף פרופ' עדי שטרן, נשיא בצלאל אקדמיה לאמנות ועיצוב ירושלים, מבקשים להעמיק את הקשר בין הממד הקליני, המחקר הבינתחומי והחשיבה העיצובית להקמת מיזמי בריאות חדשניים מתוך המוסדות.

שיתוף הפעולה שנרקם במסגרת תוכנית "מאיצי מדע" יקדם הקמת חברות הזנק לחברי סגל המוסדות ושותפיהם מחוץ, ואלה יפתחו יחד פתרונות לבעיות מורכבות שעמן מתמודד מגזר הבריאות בארץ ובחו"ל. התוכנית תחבר, תחנוך ותלווה את המייסדים בתהליכי רעיונאות, תיקוף מתאם מוצר-שוק וגיוס הון למיזמים המשלבים עומק קליני, ידע מדעי וחשיבה עיצובית. בכך תזרז התוכנית ותשביח העברת ידע ממחקר לתעשייה.

התוכנית המשותפת לזוכי הקול הקורא נקראת 949 שזה המרחק במטרים בין המרכז הרפואי שיבא לאוניברסיטת בר-אילן. התוכנית תזמין את מיטב החוקרים, הרופאים והמעצבים להקים ולקדם מיזמי בריאות מתקני-עולם בשותפויות שאורגות יחדיו את מיטב הידע, היכולות והאמצעים של המוסדות ומרכזי החדשנות והיזמות שלהם.

כל מיזם בהזנקה יקבל תקציב של 350,000 ש"ח שישמש לתהליכי תיקוף מוצר בשוק הגלובלי והכנה לגיוס הון, תוך חניכה פרטנית, ייעוץ תחומי, קישורים לאקוסיסטם הגלובלי וחללי עבודה במרכזי היזמות של השותפים. התוכנית מתחילה בגיבוש ראשוני של צוות בעל יכולות משלימות, ממשיכה בהכשרה שבוחנת את מחויבותו וגמישותו של הצוות, ומסתיימת בהוצאת המייסדים לשוק הגלובלי לתהליך תיקוף ואינטנסיבי.

התוכנית 949 תפנה לכלל הרופאים והחוקרים בשיבא במחלקות השונות, לרבות קבוצות מצוינות בחקר המוח, הסרטן, גנומיקה, וגנטיקה מולקולרית; לחוקרי בר-אילן בפקולטות למדעי החיים, מדעי החברה, המדעים המדויקים, הנדסה, רפואה ומשפטים, בדגש על תחומי הבינה המלאכותית, הנדסת חשמל, ביו-אינפורמטיקה, ביו-פיזיקה, ביו-הנדסה, מדעי המח ופסיכולוגיה; ולחוקרי בצלאל בתחומי האמנות, העיצוב והארכיטקטורה. התוכנית תתמקד במגזר הבריאות והרפואה, תוך דגש מיוחד על מגמות מובילות.

התוכנית תנוהל במשותף ע"י אריאל סלע, מנכ"ל מרכז היזמות אנבוקס של אוניברסיטת בר-אילן; ליטל שנידרמן, ראש פיתוח עסקי של ARC - זרוע החדשנות של המרכז הרפואי שיבא, ואייל פריד מנהל מרכז החדשנות 212 של בצלאל.

פרופ' אריה צבן נשיא אוניברסיטת בר-אילן הודה למשרד החדשנות המדע והטכנולוגיה על קידום התוכנית והאמון שבו זכתה האוניברסיטה יחד עם שותפותיה לתוכנית. "בהתבסס על ניסיון של השנים האחרונות במכוני היזמות של בר-אילן, שיבא ובצלאל, אנו מאמינים כי מצאנו את הדרך להנביט מיזמים משמעותיים שיעבירו ידע עמוק מהמוסדות לתעשייה לטובת מדינת ישראל, תושביה והאנושות כולה".

פרופ' איל צימליכמן, סמנכ"ל חדשנות וטרנספורמציה במרכז הרפואי שיבא אמר כי לשיתופי פעולה בין אקדמיה למרכזים רפואיים יש פוטנציאל משמעותי להזנקת פתרונות פורצי דרך בעולם הרפואה והם מהווים עיקרון אסטרטגי בתפיסת החדשנות של שיבא כפי שמתבטאת בתוכנית ARC. "אנו משוכנעים ששילוב הכוחות המשולש בין אוניברסיטת בר-אילן, אקדמיית בצלאל והמרכז הרפואי שיבא, תחת התוכנית שנבנתה והתקציב שמעמיד משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה יוביל למיצוי פוטנציאל זה. אנו מברכים על הזכייה ושמחים על כך משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה מעודד שיתופי פעולה בין גופי מחקר שונים למען עתיד הרפואה בישראל ובעולם".

ד"ר יואב פרידמן, ראש רשות המחקר והחדשנות, בבצלאל אקדמיה לאמנות ועיצוב, הוסיף: "בצלאל מודה למשרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה על הבחירה בפרויקט, ורואה בזכייה הבעת אמון חסרת תקדים בכוחו של העיצוב לפתור בעיות מורכבות בעולם המשווע לחדשנות ויצירתיות. יחד עם שותפינו באוניברסיטת בר-אילן והמרכז הרפואי שיבא, נפעל להביא שינוי עמוק באופן בו פועל עולם הבריאות".

צפו בנשיא אוניברסיטת בר-אילן פרופ' אריה צבן, מדבר על הפרויקט