23.06.2021 | יג תמוז התשפא

הפרויקט שישמור על הפרטיות ברשת

אוניברסיטת בר-אילן משתתפת עם עוד 11 מדינות באירופה, בפרויקט המשלב פעילות אזרחית עם מחקר במרחב הדיגיטלי. המתנדבים מקבלים הכשרה מקוונת בחינם

כתבה

אוניברסיטת בר-אילן שותפה בפרויקט חוצה ארצות שמטרתו לאבטח נתונים אישיים ולהגן על הזכות לפרטיות של משתמשי המרחב הדיגיטלי. ד"ר מעיין ז'יטומירסקי-גפת מהמחלקה למדעי המידע באוניברסיטת בר-אילן תוביל בישראל את הפרויקט שיהיה מבוסס על מדע אזרחי.

פרצה באבטחה בפייסבוק שהתבצעה לאחרונה חשפה מידע אישי של כ-50 מיליון משתמשים. תקרית זו ורבות נוספות עוררו ביתר שאת את המודעות לצורך בשמירה על הפרטיות שלנו במרחב הדיגיטלי. הרגולציה הכללית להגנה על נתונים באיחוד האירופי (GDPR) דורשת מארגונים לאבטח את הנתונים האישיים ולהגן על הזכות לפרטיות של כל התושבים בטריטוריית האיחוד האירופי. יוזמה שעוצבה כדי להבטיח את הגשמת המטרה בשיתוף הרגולציה היא CSI-COP  (Citizen Scientists Investigating Cookies and Apps GDPR Compliance) - מתנדבים למדע אזרחי למחקר על עוגיות (Cookies) ומילוי דרישת .GDPR  בפרויקט, הממומן על ידי האיחוד האירופי, משתתפות 11 מדינות ברחבי אירופה וכן ישראל, כמדינה היחידה מחוץ ליבשת. המדינות השותפות בפרויקט משלבות את אזרחיהן בתחום המדע האזרחי לפעילות חוקרת במרחב הדיגיטלי. המתנדבים למדע האזרחי מקבלים הכשרה מקוונת בחינם כדי להצטרף ליוזמה.

ד"ר ז'יטומירסקי-גפת, מובילת הפרויקט בישראל ומומחית בעלת שם בתחום מחקר אתי מונחה-נתונים, מסבירה: "מרביתנו לא מודעים לאיומים על הפרטיות שלנו במרחב הדיגיטלי, וכיצד נוכל למנוע פלישה לפרטיות שלנו ברשת. מטרת הפרויקט הזה היא להעלות את המודעות הציבורית וללמד אזרחים על הזכויות שלהם במרחב הדיגיטלי, ולתת כלים פרקטיים ועל ידי כך ללמוד איך להגן על הפרטיות במרחב הסייבר."

על ידי חקר העוגיות, שהן קבצי טקסט קטנים המוטמעים באתרים ובאפליקציות המותקנות במכשירים שלנו, המתנדבים למדע האזרחי יוכלו למלא תפקיד חשוב בהבטחת הפרטיות וסיפוק הבנה טובה יותר של המעקב שמתבצע אחרי המידע שלנו, ולהקל על פיתוח שיטות להגנה על פרטיות ברשת האינטרנט.

CSI-COP  מציעה תוכנית הכשרה בתחום המידע ללא עלות כדי ליידע ולהכשיר מתנדבים למדע האזרחי בנושא זכויותיהם הדיגיטליות ולבצע מחקר ברשתות ובאפליקציות כדי לחשוף עוקבים חבויים ורשויות המושכות מידע. באתר שכותרתו "זכותך לפרטיות במרחב המקוון" תוכלו למצוא את הקורס (באנגלית) המכסה מספר רחב של נושאים כמו פרטיות, מעקב דיגיטלי, זכות להגנת נתונים, זכות לפרטיות וכלים להגנה על נתונים ופרטיות. לאחר השלמת הקורס, משתתפים יהיו רשאים להצטרף ל- COP-CSI- ולהשתתף בקמפיין לשינוי חוויית הגלישה כדי להפוך את הפרטיות לברירת המחדל בעת השימוש ברשת.

ד"ר ז'יטומירסקי-גפת: "אם אדם זר ברחוב יבקש מאיתנו לתת לו את הפרטים האישיים שלנו, כמו שם, כתובת, מס' טלפון, איזו סחורה קנינו לאחרונה והיכן, איפה אנחנו מבקרים בדרך כלל, עם מי נפגשנו בסוף השבוע וכו', לא היינו אפילו חושבים לענות לשאלותיו ולספק את המידע הנ"ל. באינטרנט, אנו מוסרים את המידע הזה ופרטים נוספים רבים על אודות חיינו - לא רק למשתמשים אחרים שאיננו מכירים אלא למגוון גופים שאפילו איננו יודעים על קיומם. כיצד ניתן להסביר את התופעה הזו? בספרות המחקרית התופעה ידוע בתור 'פרדוקס הפרטיות'. מרביתנו לא מודעים לאיומים על פרטיותנו במרחב הדיגיטלי וכיצד ניתן למנוע את הפלישה הזו לפרטיות. הפרויקט הנוכחי מטרתו להעלות את המודעות הציבורית וללמד אזרחים על זכויותיהם במרחב הדיגיטלי ולהעניק להם כלים מעשיים להגן על הפרטיות שלהם במרחב הסייבר, ולהפוך אותם ל'אלופי' הפרטיות ולשגרירים שיעבירו הלאה את המידע החשוב הזה למשפחותיהם, ילדיהם, חבריהם וכלל הציבור".

הפרויקט פועל בתיאום עם אוניברסיטת בר-אילן בישראל, אוניברסיטת קובנטרי באנגליה, וכן אוניברסיטאות ביוון, הונגריה, הולנד, פינלנד, צ'כיה, גרמניה, ספרד ובלגיה.

אתר הפרויקט

אתר הקורס

מי שמעוניין ללמוד עוד על הפרטיות ברשת ולהשתתף בפרויקט מוזמן ליצור קשר עם ד"ר ז'יטומירסקי-גפת [email protected]