Skip to main content
16.07.2025 | כ תמוז התשפה

שני מענקי PoC-ERC יוקרתיים לחוקרי בר-אילן

המענקים שניתנו למחקרים בתחומי מדעי החיים, המשפטים ומדעי המחשב יסייעו לשפר טיפולים למחלות סרטן, ולייעול תהליך קבלת ההחלטות בקרב קובעי המדיניות

תמונה
ERC POC

חוקרים מאוניברסיטת בר-אילן זכו בשני מענקי Proof of Concept - PoC, ממועצת האיחוד האירופי למחקר-ERC על מחקריהם פורצי הדרך שיובילו - האחד לשיפור הטיפול בסרטן, והשני לשיפור תהליך קבלת ההחלטות המוביל לקביעת מדיניות. המענקים היוקרתיים נועדו לסייע לחוקרים ליישם את המחקרים ולרתום אותם לטובת האנושות.

להילחם בסרטן עם טכנולוגיה חדשנית להשמדת חלבונים
במעבדתו של ד"ר איתי קורן, מהפקולטה למדעי החיים, מפתחים שיטה חדשה להשמדת חלבונים ממוקדת (TPD) – טכנולוגיה שמנחה את תאי הגוף לפרק חלבונים מזיקים. שיטה זו עשויה לשנות את הדרך שבה אנחנו מטפלים בסרטן ובמחלות קשות נוספות.

עד היום, הטיפולים הסתמכו על מנגנונים ביולוגיים מורכבים שלא מתאימים לכל מחלה. אבל צוות המחקר של ד"ר קורן גילה דרך חלופית: תגיות פפטידיות זעירות שמסמנות את החלבונים המזיקים ומובילות אותם ישירות לפרוטאזום -"פח האשפה" של התא, ועוקפות את מנגנוני הסימון המסורבלים שעליהם התבססו הטיפולים הקיימים.

בזכות המימון מהמועצה האירופית למחקר, הקבוצה תתמקד כעת בטיפול במטרות קשות במיוחד, כמו קולטני אנדרוגן וחלבונים ממשפחת BRD, הקשורים לסרטן הערמונית והשד.הטכנולוגיה הזו יכולה להרחיב באופן משמעותי את מספר החלבונים שניתן לתקוף תרופתית," אומר ד"ר קורן. "המטרה שלנו היא להוביל לפיתוח של משפחת תרופות חדשה, שתשפר את הדיוק והיעילות של הרפואה המותאמת אישית."
 

בינה מלאכותית שתשפר רגולציה ממשלתית
בתחום שונה לגמרי, פרופ' יובל פלדמן מהפקולטה למשפטים ופרופ' יואב גולדברג מהמחלקה למדעי המחשב, משתמשים בבינה מלאכותית כדי לענות על שאלה מפתיעה אך חשובה: מה גורם לרגולציה ממשלתית באמת לעבוד?

במסגרת הפרויקט BEHAVREG החוקרים מיישמים למידת מכונה ועיבוד שפה טבעית (NLP) כדי לנתח כיצד תקנות נכתבות, נאכפות ומתקבלות בציבור. על אף ההשקעה האדירה ברגולציה ברחבי העולם, אין כיום מספיק ידע אמפירי על אילו אסטרטגיות רגולטוריות באמת מביאות לציות.אנחנו משתמשים בכלים חישוביים כדי לזהות דפוסים של הצלחה וכישלון ברגולציה," מסביר פרופ' פלדמן, העומד גם בראש המעבדה לציות מרצון באוניברסיטה.

פרופ' גולדברג, מומחה לבינה מלאכותית ו-NLP מוסיף: "המטרה שלנו היא לזהות את מאפייני העיצוב של תקנות שבאופן עקבי מביאות לשינוי התנהגותי. זה תהליך של הפיכת מידע לתובנה – ותובנה למדיניות חכמה יותר." בימים אלה בוחן צוות BEHAVREG שיתופי פעולה עם גופים בינלאומיים, כדי להחיל את הממצאים בקנה מידה רחב.
 

מדע שמשנה מציאות
שני הפרויקטים ממחישים את המהות של מענקי PoC של ERC – סיוע לחוקרים בהעברת רעיונות גדולים מהמעבדה לעולם האמיתי:

  • המחקר של ד"ר קורן עשוי להוביל לדור חדש של טיפולים נגד סרטן, במיוחד עבור סוגי מחלה שלא מגיבים לתרופות הקיימות.
  • הכלים שמפתחים פרופ' פלדמן ופרופ' גולדברג עשויים לעזור לממשלות לנסח רגולציה חכמה יותר – שתשפיע על בריאות הציבור, בטיחות, סביבה ועוד.

המענקים החדשים מחזקים את מעמדה של אוניברסיטת בר-אילן כמרכז למחקר פורץ דרך, שמחבר בין תחומים שונים ויוצר כלים לעתיד טוב יותר.

עוד על תוכניות לימודים במדעי החיים 

עוד על תוכניות לימודים במשפטים 

עוד על תוכניות לימודים במדעי המחשב