טקסי הענקת התארים של בר-אילן
בחודש האחרון העניקה בר-אילן 5,751 תעודות לבוגרים ובוגרות, מוסמכים ומוסמכות, דוקטורים ודוקטוריות, ב-19 טקסים חגיגיים. בטקסים עסקנו לא רק בחגיגות – אלא גם בידע, בערכים, בגישור על פערים ובבינה מלאכותית
אוניברסיטת בר אילן חוגגת 70 שנה, וכבר תשע שנים היא האוניברסיטה הצומחת ביותר בישראל במספר הסטודנטים. בחודש האחרון ערכה האוניברסיטה 19 אירועי הענקת תארים, בהם קיבלו את התואר 5,751 מסיימים ומסיימות, ב-11 הפקולטות של האוניברסיטה. מתוכם, 5,350 בוגרים ובוגרות, מוסמכים ומוסמכות, 263 מקבלי ומקבלות תואר דוקטור, ו-138 רופאים ורופאות שקיבלו את התואר הנחשק MD - דוקטור לרפואה. 18 אירועים נערכו בקמפוס בר-אילן ברמת גן, וטקס אחד נוסף בקמפוס של הפקולטה לרפואה על שם עזריאלי בצפת. בטקסים כולם נכחו כ-23,000 אורחים ואורחות.
מהו ערך הלימודים בעידן ה-AI?
בשנה מלאת תהפוכות טכנולוגיות כמו שחווינו, אי אפשר שלא להתייחס אל הבינה המלאכותית. דיקנית הפקולטה להנדסה, פרופ' אורית שפי, ציינה בדבריה כי אנחנו חיים בעיצומה של אחת התקופות המסעירות מבחינה טכנולוגית – מהפכת הבינה המלאכותית, שמשנה את כללי המשחק כמעט בכל תחום. "אם בהתחלה מהפכת ה-AI עוררה חששות, עכשיו אנחנו מבינים שזו מקפצה להזדמנויות. כדי להיות אלה שמובילים במהפכה צריך להעמיק בבסיס וגם לחדד יכולות. בתוך עולם כזה, מהנדסים ומהנדסות נדרשים לא רק להבין טכנולוגיה – אלא לפתח אותה. לא רק לבנות מערכות – אלא לשאול: עבור מי, באיזה הקשר, ובאיזה ערך", היא אמרה בטקס הענקת התארים של הפקולטה להנדסה.
דיקנית הפקולטה למדעי החברה, פרופ' גלית נהרי, העלתה בטקס הענקת התארים של המחלקות לפסיכולוגיה, סוציולוגיה ואנתרופולוגיה, ניהול וקרימינולוגיה, את השאלה מהו בעצם הערך של לימודים אקדמיים בעידן שבו כמעט כל פיסת מידע זמינה לנו בלחיצת כפתור. "תפקידו של החינוך אינו לספק תשובות לכל השאלות, אלא ללמד אותנו לשאול שאלות טובות יותר. האתגר של החינוך הוא לא להעניק מידע אלא ללמד מה לעשות איתו, איך לסנן אותו, איך להבחין בין עובדה לפרשנות, בין עיקר לתפל, בין רעש לבין משמעות".
"ככל שהטכנולוגיה נעשית חכמה יותר, כך השאלות שהיא מעלה נעשות אנושיות יותר. בינה מלאכותית יכולה לכתוב, לנתח, לזהות דפוסים, להמליץ ולחזות. היא יכולה לעזור לרופאים, למורים, לחוקרים ולמדינות. אבל היא גם יכולה לשעתק הטיות, לפגוע בפרטיות, לייצר מידע שקרי בביטחון מוחלט, ולהפוך החלטות מוסריות לשאלות טכניות. לכן, מי שעוסק בטכנולוגיה חייב לעסוק גם באדם", אמר הבוגר נאור שם-טוב בטקס הענקת התארים של הפקולטה למדעי הרוח. דקנית הפקולטה, פרופ' גליה ינושבסקי, ציינה כי במקום לשאול מה יישאר מאיתנו בעידן הבינה המלאכותית, יש לשאול מהו האנושי בעידן ה-AI. "זוהי היכולת לשאול שאלות, לפעול בהגיון, להפעיל שיקול דעת, להבחין בין מציאות להזיה. לדעת להתבטא, לדעת לבקר בצורה עניינית. להוריד להבות ולא להתסיס, לגשר ולחבר בין מציאויות שאינן דרות בכפיפה אחת, לחשוב בצורה יצירתית, להציג עמדה ולחשוב על היפוכה, להיכנס לנעליו של האחר", היא אמרה, ואיחלה לבוגרים ולבוגרות הטריים לקחת את המיומנויות האלה, ולעשות בהן שימוש מושכל.
צמיחה, התפתחות, ערכים
בטקסים דובר רבות על הידע שרכשו מקבלי ומקבלות התארים – אבל חינוך, כפי שצוין לא פעם, הוא הרבה מעבר להנחלת ידע. "למידה במיטבה אינה רק הרחבה של הידע שלנו; היא משנה את האופן שבו אנו מתבוננים בעולם, באנשים שסביבנו ובעצמנו. חינוך הוא, בראש ובראשונה, תהליך של צמיחה והתפתחות. הוא נשען על האמונה שבני אדם יכולים להשתנות, להתפתח ולהרחיב את גבולות ההבנה שלהם. זהו תהליך שאינו מסתיים עם קבלת תואר, אלא ממשיך ללוות אותנו לאורך החיים", אמרה דקנית הפקולטה לחינוך, פרופ' נירית באומינגר צביאלי, בטקס הענקת התארים של הפקולטה לחינוך.
ואכן, לא רק ידע מנחילה האוניברסיטה – אלא גם ערכים. "בארבע השנים האלה רכשנו ידע מקצועי, אבל לצד זאת גם מיומנויות לא פחות חשובות. למדנו לתפקד תחת לחץ, להתמודד עם אי ודאות, לבקש עזרה כשצריך, להמשיך גם כשנראה שאין פתרון הגיוני באופק, להסתגל לשינויים, ולדעת שאף פעם, אבל אף פעם, אסור לנו לוותר. שהאופציה להרים ידיים פשוט לא קיימת", אמר הבוגר שלו דויטש במסגרת טקס הענקת התארים של הפקולטה להנדסה. "אם צריך לזקק דברים שלמדנו - הרי שנחישות, התמדה, אומץ ואמונה בעצמך, אלו הן התכונות שבזכותן נוכל לממש את החלומות שלנו".
"בסוף עומדת פה חבורה של אנשים סקרנים, בעלי רצון לשנות, לשפר, לעזור ולקדם את האנושות. חבורה של אנשים שלא מפחדת לשאול שאלות, להתמודד עם קשיים, להמציא פתרונות, לכתוב, לקרוא, להציג, להיבחן, וגם להתגבר על כישלונות". אמר הבוגר עילי אביהו במסגרת טקס הענקת התארים של הפקולטה למדעי החיים. "לביולוגיה יש חיים משל עצמה. כמה שנתכנן ונתכונן, שנכיר את הפרוטוקול ונרצה להצליח - תמיד יש ניסוי שייכשל, חומר לא תקין, חיידק מזהם או פלואורופור שדעך. ובכל זאת, אחרי לא מעט סופ"שים וחגים במעבדה, ולילות לבנים של קריאת מאמרים, אנחנו עומדים ביחד - וזה כל הקסם".
לכבוד המילואימניקים, לשיקום הנפגעים
מקבלי ומקבלות התארים שלנו עשו את חלק הארי של לימודיהם בתקופת המלחמה. כולם נאלצו להגיש עבודות וללמוד למבחנים כשברקע צופרות האזעקות. חלק גדול מהם המשיכו בלימודיהם במקביל לשירות מילואים פעיל של עשרות ואף מאות ימים בשנה. חלקם איבדו בית. חלקם – חברים. וכולם עמדו במשימה בצורה ראויה לשבח. "כולכם נדרשתם להמשיך ללמוד, לחקור, לחשוב ולהתפתח בתקופה שבה עצם השגרה הפכה לאתגר. במובן הזה, התואר שאתם מקבלים היום הוא הרבה יותר מהישג אקדמי. הוא עדות להתמדה, לחוסן, ולאמונה בכך שגם בתקופות קשות, יש ערך עצום בלמידה, בידע ובחשיבה", אמרה דיקנית הפקולטה למדעי החברה, פרופ' גלית נהרי.
בטקס הענקת התארים של הפקולטה למשפטים הוענקה תעודת הוקרה להוריו של אלקנה נוילנדר ז"ל, אשר נפל ברצועת עזה בהיותו סטודנט בשנת הלימודים השנייה. עובדת הפקולטה, לימור בר שדה, ששכלה במלחמה את בנה עילי ז"ל, עלתה גם היא לברך את הבוגרים. נציגת הבוגרות והבוגרים, עדי בר-און, איבדה בשבעה באוקטובר את בת דודתה יובל בר-און ז"ל, שנרצחה בנובה ביחד עם ארוסה, משה שובה ז"ל. "החזרה ללימודים לאחר האובדן המשפחתי לא הייתה קלה עבורי, אבל בזכות החברים המדהימים שהכרתי כאן בפקולטה, שהתעניינו, דאגו ותמכו לאורך כל הדרך – ההתמודדות הייתה אחרת", היא סיפרה. "האחווה, הרעות והסביבה המכילה והתומכת שאפיינו את המחזור שלנו, הן אלו שעשו את ההבדל. ודווקא בתואר שנתפס לעיתים כ'תחרותי', גילינו שלשים לב לאחר, להתעניין ולהושיט יד – חשובים יותר מכל ציון".
"אחרי האירוע התחילו המחשבות: האם בכלל לחזור לתואר? איך אפשר להמשיך כרגיל, כשהכול מרגיש כל כך לא רגיל?", אמר אופק בריבי, בוגר התואר ראשון במחלקה למדעי המחשב, וניצול הנובה, בטקס הענקת התארים של הפקולטה למדעים מדויקים. "דווקא שם, במקום שהיה הכי קשה, הבנתי כמה משמעותי זה שיש מישהו תומך מאחוריך. היו רגעים שבהם היה קשה לראות את הדרך קדימה, אבל המשפחה, החברים והמחלקה למדעי המחשב לא ויתרו עליי. בזכות התמיכה הזאת הצלחתי להמשיך, סיימתי את התואר בהצטיינות, מצאתי את המקום שלי בתעשייה. בשבילי, זה לא רק הישג אקדמי או מקצועי - בשבילי זה ניצחון, ואני יודע שאני לא היחיד".
אוניברסיטת בר-אילן התגייסה לסיוע לנפגעים ולנפגעות, ולאנשי ונשות המילואים, במגוון דרכים. אחת מהן היא שיתוף פעולה ייחודי עם מערך הנפגעים של צה"ל. במסגרת טקס הענקת התארים של בית הספר לעבודה סוציאלית, ושל המחלקות לכלכלה ולמדעי החברה ובריאות בפקולטה למדעי החברה, קיבלו תעודות גם בוגרי ובוגרות המחזור הראשון של שיתוף פעולה זה, ובהן גם ראש מערך הנפגעים, מיטל סמט כהן, שסיימה במסגרת זו תואר שני בעבודה סוציאלית. "במהלך השנים הללו למדנו תיאוריות, מודלים ושיטות מחקר. אבל יותר מכל למדנו להתבונן. להתבונן באנשים. להתבונן בקבוצות, בקהילות ובחברה. להתבונן באתגרים, בפערים, במשברים – אך גם בכוחות, ביוזמה ובחוסן האנושי. ולהתבונן גם בעצמנו. למדנו שמדעי החברה אינם רק תחום ידע. הם דרך להבין את העולם שבו אנו חיים, ואת האחריות שיש לכל אחד מאיתנו להשפיע עליו".
במסגרת טקס הענקת התארים של המדור לתוכניות מובנות, הוענקה לבוגרות ולבוגרים מתנה מיוחדת: עותק של הספר "פסיכולוגיה של הכסף" במהדורה מיוחדת, המוקדשת לזכרו של רס"ן דוד מאיר ז"ל, בוגר תוכנית יהלום. דוד היה קצין בסיירת מטכ"ל, סמנכ"ל הפיתוח העסקי של חברת ברק נדל"ן, בעלה של ענת ואב לשקד, שנפל בשבעה באוקטובר בהגנה על קיבוץ בארי. במסגרת טקס הענקת התארים של המדור לזרועות הביטחון הוקם דוכן ובו הוצג ספר ילדים, שנכתב לזכרו של דרור אלטון ז"ל, בוגר תואר ראשון במדור ולוחם ימ"מ, שנפל בשבעה באוקטובר בצומת שער הנגב. "נזכור את הנופלים והנופלות תמיד, ונשתדל להמשיך את דרכם", הבטיחה ראש המדור, עינת ברוק.
עינת אבידן, בוגרת תואר שני במחלקה לפילוסופיה יהודית, הקדישה את התואר לבנה, סמ"ר יאיר אביטן הי"ד, שנפל במלחמת חרבות ברזל, וכן לכל חללי מערכות ישראל. "הם שנפלו על קדושת העם והארץ, לא זכו להגיע אל הרגע הזה ולקבל תואר אקדמי – אבל הם בהחלט קיבלו תואר של כבוד לאומי ושמיימי", היא אמרה במסגרת טקס הענקת התארים של הפקולטה למדעי היהדות, וסיפרה כי בתוך המציאות החדשה והמורכבת שנכפתה עליה, היא מצאה בלימודים האקדמיים עוגן של ממש. "ההגות, המקורות והתובנות הפילוסופיות שהענקתם לי, עזרו לי להתמודד עם השכול. דרך החומר שלמדתי מצאתי כלים להבין את מהות החיים וגם את מהות המוות, מזווית אחרת. תובנות אלו העניקו לי את הכוח לבחור בחיים".
גם פרופ' דורון גינזברג, דקן בית הספר ללימודים מתקדמים, מאמין בכוחם המרפא של הלימודים. "אני מקווה שהעיסוק האינטלקטואלי והמחקרי, קריאה בדברי חכמים, ההרהור התאורטי, הלימוד, הבנת תוצאות הניסוי - כל אלו הביאו לכן ולכם גם מזור לנפש. וכך אני מקווה שקידום המחקר סייע לכם גם לשמור על עצמכם בתקופות המורכבות שהמציאות זימנה לנו", הוא אמר בטקס הענקת התואר השלישי.
יש מקום לכולם
אי אפשר לדבר על ערכים מבלי לדבר על הכלה, ועל היכולת לקבל את האחר. אוניברסיטת בר-אילן היא בית לכל חלקי החברה הישראלית – יהודים, ערבים, דתיים, חילוניים, חרדים – והיא עושה מאמצים רבים להתאים ולהנגיש את עצמה, כך שכל מי שרוצה – יוכל לרכוש השכלה גבוהה.
דוגמה לכך היא הקמפוס החרדי, שנוסד לפני 12 שנים במטרה לתת מענה לבני ובנות המגזר החרדי ללמוד בהתאם לצרכיהם הייחודיים, על מנת שיוכלו להשתלב בשוק העבודה ולהתפרנס בכבוד. במסגרת הקמפוס החרדי נערך טקס הענקת תארים לבוגרות תואר ראשון בפסיכולוגיה. "התואר הראשון בפסיכולוגיה פותח צוהר לעולמות מגוונים של ידע ומפתח יכולות חשיבה ובעיניי, הוא מאפשר פיתוח של האישיות עצמה", אמרה נציגת הבוגרות, נעמה הר כסף.
דוגמה נוספת היא אייל שחל, המוגדר כאוטיסט לא-מילולי בתפקוד נמוך, אשר קיבל את התואר הראשון בטקס הענקת התארים של הפקולטה למשפטים. במהלך הטקס הוקראו דבריו: "טקס הענקת התארים הוא יום חג לבוגרי הפקולטה למשפטים, אך זהו גם יום חג לאנשים עם מוגבלויות בישראל, משום שכאשר אדם עם מוגבלות מסיים תואר, הוא פורץ דרך לאחרים להעז, ללמוד, לרכוש השכלה ולהגשים את עצמם. בקבלתי ללימודים, בר אילן כנראה קבעה שיא עולם חדש בקטגוריה שלא הייתה קיימת. כאן, ראו את האדם שמעבר למוגבלות. הפקולטה טיפחה ערכי כבוד, סובלנות והכלה, שאפשרו לי להתגבר על מגבלותיי. הפקולטה עודדה אותנו להשתמש בידע שרכשנו כדי לתרום לחברה. כעת נטל ההוכחה עובר אליי, ואני מבטיח להיות ראוי לתואר הזה".
בטקס הענקת התארים של הפקולטה למדעי הרוח, נערך נאמבר תיפוף מוביל בשילוב הקהל, אותו הוביל אבנר קדמי, מוסמך לתואר שני בתרפיה במוזיקה, המתמחה בחינוך מוזיקלי של אנשים עם צרכים מיוחדים. אבנר משמש מורה ומנחה לסדנאות קצב בתוכנית "כלים שלובים" של המחלקה למוזיקה, בה לומדים צעירים עם מוגבלות לימודי תעודה במוזיקה. שניים מהסטודנטים בתוכנית, נטע סולימן וגבריאל ידגרוב, הופיעו לצידו.
אוניברסיטת בר-אילן לא רק מחנכת לערכים – אלא גם מיישמת אותם. בטקסי הסיום טיפל צוות האוניברסיטה בכ-150 בקשות להתאמות נגישות לבוגרים ולאורחים הרבים, ברגישות רבה ובשירות נגיש מקיף.
לא למריבות קשות – כן למחלוקת לשם שמיים
טקסי הענקת התארים התרחשו בתקופה מורכבת, בה התגלעו שסעים עמוקים בקרב החברה הישראלית. רבים מהנואמים בטקסים הביעו את תקוותם שהבוגרות והבוגרים הטריים יהיו אלה שינווטו את הקטר של החברה הישראלית הלאה, למקום טוב יותר. "בשנים שבהן למדתם על קונפליקטים, על חוסן, על זהות, על מנהיגות, על קבלת החלטות ועל יחסים בין קבוצות בחברה - החברה הישראלית עצמה הפכה למעבדה חיה של רבות מן השאלות שמדעי החברה עסוקים בהן", ציינה דיקנית הפקולטה למדעי החברה, פרופ' גלית נהרי, בטקס הענקת התארים של בית הספר לתקשורת, בית הספר למנהל עסקים, המחלקה למדעי המדינה והמחלקה לסביבה, תכנון קיימות. הבוגרת שירן סלמה אמרה, באותו הטקס, "כאן הערב, יושבים ויושבות זה לצד זה, מוזמנים בעלי דעות ועמדות מכל קצוות הקשת הפוליטית, וההתרגשות מחברת את כולנו. אנחנו יודעים ויודעות שלמדיה יש כוח רב לחדד קווי שבר, אבל גם כוח מאחה לגשר - וזו בדיוק האחריות שניקח איתנו, בכל תחום ידע ועשייה שלמדנו, ונשתמש בה בחוכמה ובשום שכל".
הבוגרת אופק בן אבו ציינה בטקס הענקת התארים של היחידה ללימודים בין תחומיים כי בתקופה בה העולם הפך מקוטב יותר, הסקרנות והמחקר יכולים ליצור שפה משותפת. "כשחושבים על אוניברסיטה, קל לדמיין מגדל שן, אבל החוויה שלי הייתה הפוכה לחלוטין. מצאתי כאן מקום שנמצא בחזית המחקר והחדשנות, אך נשאר מחובר למה שקורה מחוץ לקמפוס. מקום שמחובר לחברה הישראלית, לקהילה ולאנשים. מקום שבו מצוינות ואנושיות אינן סותרות זו את זו – אלא מחזקות זו את זו", היא אמרה.
"הלוואי שבמאמץ משותף נצליח להימנע מלחזור על היסטוריה של מריבות קשות שליוו את העם שלנו מאז ראשיתו, ובמקום זה נוסיף עוד פרק למסורת המפוארת של מחלוקת לשם שמיים", אמרה הבוגרת שבות גנירם בטקס הענקת התארים של הפקולטה למדעי היהדות. דיקן הפקולטה, פרופ' מיכאל אביעוז, פנה אל הבוגרות והבוגרים הטריים בבקשה: "לא משנה לאן תבחרו לפנות מכאן, קחו אתכם את הכלים שרכשתם כאן: את היכולת להקשיב באמת, לחשוב לעומק, לדבר ביושרה, לנהל מחלוקת מתוך כבוד, ולפעול מתוך אחריות. היו אנשי מחשבה ואנשי מעשה. היו סוכני שינוי. עודדו את האחדות במקום הפילוג, את הסובלנות במקום הקצנה, את הדיאלוג במקום הניכור, ואת התקווה במקום הייאוש. צאו לדרככם עם הידע שצברתם, עם האומץ להמשיך ללמוד, עם החוכמה שרכשתם כאן, ועם השמחה על כך שאתם חלק ממשהו גדול יותר – משרשרת הדורות של העם היהודי, מן המסורת האינטלקטואלית שלו, ומן התקווה המתחדשת שלו".
אנו מצטרפים לברכות ומאחלים לבוגרות ולבוגרים, למוסמכות ולמוסמכים, לדוקטורים ולדוקטוריות הטריים שלנו הצלחה רבה בכל אשר ילכו.
לצפייה בתמונות מכל הטקסים, היכנסו לאלבומים שלנו בקישור המצורף