Skip to main content
07.07.2025 | יא תמוז התשפה

ההתמכרות הפכה לאורח חיים

מחקר שנערך בצל המלחמה מגלה כי שמונה מכל עשרה בני נוער ישראלים נמצאים בסיכון להתמכרות לרשתות חברתיות - פי שניים מהעולם

תמונה
Screen addiction

"ההתמכרות כבר אינה תופעה זמנית או מקרית, היא הפכה לאורח חיים". כך מתאר פרופ' יניב אפרתי מהפקולטה לחינוך באוניברסיטת בר-אילן, מציאות חדשה ומדאיגה: תשעה מכל עשרה בני נוער בישראל משתמשים ברשתות חברתיות מדי שבוע, ושמונה מתוכם נמצאים בסיכון גבוה לפתח התמכרות אמיתית. המחקר שערך במהלך מלחמת "חרבות ברזל" מוכיח את מה שרובנו מרגישים זה זמן מה: הגבול בין שימוש רגיל בטכנולוגיה לבין התלות בה, היטשטש וכבר כמעט נעלם.

התמכרויות חומריות והתנהגותיות
המחקר של פרופ' אפרתי סקר כ-7,000 בני נוער יהודים וערבים בגילאי 12-18, והתייחס לשני סוגי התמכרויות: התמכרויות לחומרים - כולל שימוש בקנאביס, אלכוהול, טבק, קוקאין, והתמכרויות התנהגותיות שכללו - הימורים, רשתות חברתיות, משחקים, קניות, הפרעות אכילה ופעילות מינית.

ממצאי המחקר מראים:

  • ההתמכרות לרשתות החברתיות נמצאת בראש הרשימה: 91% מבני הנוער דיווחו על שימוש שבועי ברשתות חברתיות, מתוכם 82% נמצאו בסיכון גבוה לפתח התמכרות אליהן. מספר זה, גדול פי שניים מהממוצע העולמי.
  • התמכרות למשחקים עלתה עם השנים: בשנתיים האחרונות נמצא כי 36% מבני הנוער נמצאים בסיכון גבוה, לעומת 30% בשנת 2022
  • התמכרות לפעילות מינית אף היא בעלייה: ב-2025 נמצאו 20% מבני הנוער בסיכון גבוה להתמכרות למין לעומת 14% שנמדדו לאחר מגפת הקורונה.
  • אכילה כפייתית: 44% מבני הנוער נמצאים כיום בסיכון גבוה להתמכרות, נתון המעיד על דאגה מתמשכת
  • קניות מקוונות: 41% בסיכון גבוה
  • שימוש בחומרים ממכרים: 7.6% מהנוער שותים אלכוהול מדי שבוע, 2.1% משתמשים בקנאביס בתדירות זו. שיעור זה באוכלוסייה מייצג עד 170,000 בני נוער בסיכון.

הבדלים בין המינים

  • בנים: נוטים יותר להתמכר למשחקים ברשת, לשימוש בחומרים, לפעילות מינית ולהימורים
  • בנות: נוטות יותר להתמכר לרשתות חברתיות, לאכילה ולקניות מקוונות. מגמות אלה נותרו יציבות בעשור האחרון.

הבדלים חברתיים

  • מגזר יהודי או ערבי:  בני נוער יהודים מדווחים על שימוש גבוה יותר באלכוהול; בני נוער מוסלמים מובילים במשחקים ובהפרעות אכילה - לעתים קרובות כביטוי להוצאת אנרגיה עודפת בסביבה של הגבלות תרבותיות.
  • מעמד חברתי-כלכלי: ככל שהמעמד הכלכלי נמוך יותר, כך הסיכון להתמכרות גבוה יותר - במיוחד במשחקים ברשת ובפעילות מינית

פרופ' אפרתי מדגיש את הצורך בעדכון המסגרות המוסדיות. "התמכרות כיום היא רצף רחב המתפרס לא רק על שימוש בחומרים מסוכנים אלא גם על שורה של התנהגויות - ובעיקר משחק וצפייה במדיה הדיגיטלית וברשתות החברתיות. המערכות הציבוריות, החינוכיות והבריאותיות שלנו חייבות להתפתח בהתאם כדי לשקף שינוי זה ולתת לו מענה."

בנוגע לפעילות מינית בקרב הנוער, מסביר פרופ' אפרתי כי מדובר במגוון פעילויות, ביניהן צפייה בפורנוגרפיה. "בגיל ההתבגרות, ללא הדרכה נאותה, זה יכול להסלים בקלות לדפוסים לא מוסדרים. בנים נוטים לפורנוגרפיה, בנות לאינטראקציות יחסים מקוונות."

השלכות על המדיניות
ממצאים אלה לדבריו מדליקים נורה אדומה וחייבים להנחות אסטרטגיות מניעה מותאמות, שלא רק יגבילו שימוש בחומרים אלא גם יסמנו גבולות ברורים להתנהגות - בהתאם לסביבה התרבותית, למגדר ולגיל.

המחקר נערך בשיתוף ובמימון המוסד לביטוח לאומי

לתוכניות הלימודים בחינוך