09.03.2022 | ו אדר ב' התשפב

מקום ראשון בעולם בתחרות פיתוח רפואי לפרקינסון

צוות חוקרים בין-תחומי זכה בפרס בינלאומי על פיתוח מודל לניבוי תסמיני מחלת פרקינסון

פרקינסון

צוות חוקרים מהמרכז הרב-תחומי לחקר המוח באוניברסיטת בר-אילן זכה בתחרות בינלאומית שמטרתה עידוד פיתוח שיטות מדעיות לניבוי מחלת פרקינסון. הפתרון שפיתח הצוות במעבדתו של פרופ' יזהר בר-גד, ודורג במקום השני והמכובד בתחרות, שילב שיטות ממדעי המוח וממדעי הנתונים.

התחרות הבינלאומית BEAT-PD נערכה כחלק מסדרת תחרויות 'DREAM' , שהובילו בעבר לפריצות דרך באבחון ובטיפול במגוון מחלות ולפיתוח כלים בתחום  מדעי הנתונים (data science). השנה עסקה התחרות בשיטות לניבוי תסמיני מחלת פרקינסון. לצורך כך צוידו החולים בשעוני יד חכמים, שמהם אספו החוקרים את המידע. המידע הושווה לדיווח הסובייקטיבי שמסרו החולים, ותוצאות דורגו על פי מידת ההתאמה.

התחרות התקיימה בחסות קרן מייקל ג' פוקס, הקרן הגדולה בעולם לחקר מחלת פרקינסון, שייסד שחקן  הקולנוע והטלוויזיה האמריקני יליד קנדה. פוקס אובחן כחולה פרקינסון לפני כ-30 שנים, ומאז הוא פועל לקידום המחקר והניסיונות למצוא למחלה מרפא. לצורך כך הקים בשנת 2000 את הקרן הנושאת את שמו.

עם צוות חוקרי בר-אילן שפיתחו את המודל נמנים אילה מצנר, יובל אל-חנני ופרופ' יזהר בר-גד. צוות מאוניברסיטת הרווארד דורג במקום הראשון ובתחרות ובמקום השני דורג צוות בר-אילן, לפני עשרות צוותים מאוניברסיטאות אמריקניות מובילות וחברות מסחריות המתמחות בניתוח אותות רפואיים.