בינה מלאכותית לא הרגה את מדעי המחשב. היא חיזקה אותם.
מדוע ההחלטה ללמוד מדעי המחשב, דווקא בעידן הבינה המלאכותית, עשוי להיות המהלך הנכון ביותר עבורך

כשמנכ"ל NVIDIA ג'נסן הואנג, עמד על הבמה ואמר "ילדים לא צריכים ללמוד לתכנת", גולשי הרשתות החברתיות יצאו מכליהם. מדוע להשקיע שנים בלימוד תחביר ואלגוריתמים, הוא טען, כשבינה מלאכותית יכולה כעת לייצר תוכנה מאנגלית פשוטה? לפי הואנג, "שפת התכנות היא אנושית". פשוט תגיד למכונה מה אתה רוצה, והיא תבנה את זה.
לכאורה, ההכרזה הזו נשמעה כמו סופם של מדעי המחשב כפי שהכרנו אותם עד כה. למה ללמוד אלגוריתמים ותכנות כשמנגנוני ChatGPT או GitHub Copilot יכולים לעשות זאת עבורך? אבל במבט מעמיק יותר, מבינים כי מדעי המחשב ממש לא גוססים. למעשה הם מתפתחים, ובמהירות.
מתכנתי המחר יעסקו במה לבנות וה-AI באיך לעשות זאת
אכן מנגנוני ה-AI הופכים את כתיבת הקוד לקלה יותר. אבל זה לא אומר כי כעת ניתן לדלג על הלימוד וההבנה של איך המערכות הממוחשבות עובדות. לשם המחשה ניתן להשוות את הבינה המלאכותית למחשבון המשמש אותנו ככלי עזר לחישוב נוסחאות. אבל, מתוחכם ככל שיהיה הוא לא יוכל לחליף את לימודי המתמטיקה. למעשה, המסר האמיתי של הואנג לא עסק בנטישת מדעי המחשב אלא הדגיש את הצורך לשנות את האופן שבו אנחנו מלמדים אותם.
מתכנתי המחר לא יבזבזו שעות על תיקון פסיקים בקוד. הם יקדישו זמן לפתרון בעיות אמיתיות, לתכנון מערכות חכמות יותר, ולהחלטה מה לבנות, בזמן שהבינה המלאכותית תטפל באיך לבנות את זה.
צורת החשיבה של מדעני המחשב חשובה מאי פעם
במשך שנים היו לימודי התכנות משאת נפשם של צעירים רבים בעידן הדיגיטלי. הם נשאו עמם הבטחה לרווחה ולביטחון תעסוקתי, ולעיסוק במקצוע שיש בו חדשנות והזדמנויות אינסופיות להתפתחות. בשנים האחרונות, עם התחזקותם של כלי הבינה המלאכותית רבים שואלים שאלה חדשה: האם אנחנו עדיין צריכים בעלי מקצוע בתחום זה?
התשובה לכך היא חיובית אבל אינה מובנת מאליה. שכן תחום מדעי המחשב היום אינו עוסק בשינון תחביר או בתחרות עם מכונות. מדובר בהבנה כיצד מערכות עובדות, כיצד לחשוב אלגוריתמית, וכיצד לתכנן טכנולוגיה שפותרת בעיות אנושיות אמיתיות. בין אם אתם בונים את האפליקציה הגדולה הבאה או מובילות צוות של כלי בינה מלאכותית לייעול שרשראות אספקה גלובליות, צורת החשיבה של מדען או מדענית מחשב חשובה יותר מאי פעם.
באוניברסיטת בר-אילן, סטודנטים למדעי המחשב לומדים לא רק לתכנת אלא גם לשאול שאלות טובות יותר, לבנות פתרונות חכמים יותר, ולעבוד בנקודת המפגש של לוגיקה, יצירתיות ואתיקה. בקיצור, הם לומדים להוביל בעולם שמונע יותר ויותר על ידי בינה מלאכותית.
אילו מיומנויות לומדים הסטודנטים החדשים במדעי המחשב?
מדעי המחשב כבר לא עוסקים רק בכתיבת קוד. הם עוסקים בידיעה איך לחשוב. בוגרי מדעי המחשב מאומנים ל:
- לפרק בעיות באופן לוגי
- לתכנן מערכות יעילות
- לחשוב באופן ביקורתי על איך טכנולוגיה משפיעה על אנשים
- להסתגל לכלים ולמסגרות עבודה המשתנים במהירות
אלה הן בדיוק המיומנויות שמחפשים המעסיקים בתחום, במיוחד בעולם שבו כולם מתחרים להבין איך להשתמש בבינה מלאכותית באופן בטוח ויעיל.
סקר של HackerRank מצא כי 73% מהמפתחים מאמינים שמיומנויות ליבה במדעי המחשב יהפכו לחשובות יותר בעתיד מונע-בינה מלאכותית. למה? כי גם אם AI כותב את הקוד שלך, עדיין יש צורך לוודא שהוא פותר את הבעיה הנכונה, משתמש בלוגיקה המתאימה, ולא יוביל לקריסת מסד הנתונים של המוסד החיוני שאותו הוא משרת.
עוד על תוכניות הלימודים במדעי המחשב