נשיא אוניברסיטת בר-אילן, פרופ' אריה צבן

תמונה
Prof. Arie Zaban
פרופ' אריה צבן

פרופ' אריה צבן הוא חוקר בעל מוניטין בינלאומיים בתחום מדע החומרים והאנרגיה החלופית. הוא  נמנה עם מקימי המכון לננוטכנולוגיה ולחומרים מתקדמים באוניברסיטת בר-אילן, והיה הראשון שעמד בראשו. את כהונתו כנשיא האוניברסיטה החל ב-2017.

בתפקידו הקודם, כסגן נשיא למחקר, וגם היום כנשיא, מוביל פרופ' צבן את הקמתם של מרכזי האימפקט, המבוססים על גישה חדשנית של מחקר מוּנַע-אתגרים.

פרופ' אריה צבן התמנה לנשיא אוניברסיטת בר-אילן באוקטובר 2017. בעבר שימש כסגן נשיא למחקר וכמנהל המייסד של המכון לננוטכנולוגיה וחומרים מתקדמים באוניברסיטת בר אילן. מאז יולי 2022, פרופ' צבן משמש גם כיו"ר איגוד ראשי האוניברסיטאות בישראל.

במהלך שש השנים האחרונות בהנהגתו של פרופ' צבן, הפכה אוניברסיטת בר-אילן לאוניברסיטה הצומחת ביותר בישראל, עם גידול אקספוננציאלי במספר הסטודנטים. תקציב האוניברסיטה אוזן והונהגה תרבות מקצועית חדשה המתמקדת באחריות פיסקלית. צעדים אלה נעשו במקביל לחידוש והרחבה של תשתיות פיזיות וקידמה טכנולוגית ברחבי הקמפוס. בנוסף, הושקו פרויקטים בינתחומיים ובין-מגזריים משמעותיים כחלק מהחזון האסטרטגי של הנשיא צבן עבור אוניברסיטת בר-אילן.

פרופ' צבן הינו חוקר בעל השפעה משמעותית בתחומי מדעי החומר והאנרגיה המתחדשת, עם למעלה מ-26,000 ציטוטים (h-index = 79), מעל 230 פרסומים בכתבי עת שפיטים, 5 פרקי ספרים ו-75 הרצאות מוזמנות. הוא קטף פרסים רבים, ביניהם פרס ICS למדען הצעיר המצטיין, פרס מיכאל לנדאו למחקר באנרגיה מתחדשת, פרס למצוינות במחקר מטעם IVS, פרס מצוינות במחקר של האגודה הישראלית לכימיה ופרס קולטהוף מהטכניון. על מנת להבטיח שלמחקר שלו תהיה השפעה חיובית, הקים פרופ' צבן חמש חברות המבוססות על שמונה מהפטנטים שלו.

פרופ' צבן הצטרף לאוניברסיטת בר-אילן כסטודנט לתואר ראשון לאחר שסיים את שירותו כטייס בחיל האוויר הישראלי. כיום הוא ורעייתו רחלי מתגוררים בשוהם ולהם ארבעה ילדים ושבעה נכדים.

מרכזי האימפקט מזַמנים יחד חוקרים וסטודנטים מתחומי אקדמיה שונים, המתמודדים עם בעיות מורכבות, שפתרונן מכוון להביא לשינוי בעל חשיבות בעולמנו. אחד-עשר מרכזי אימפקט בתחומי ידע שונים פועלים כיום בבר-אילן, מהם בשלבי הקמה, מהם בתנופת עשייה וחלקם כבר גייסו משאבים להמשך הפעילות.

כמה ממחקריו הבולטים של פרופ' צבן מתמקדים בשימוש בנקודות קוונטיות ובננוטכנולוגיה, במטרה לאפשר הדפסת קולטי שמש ובכך להוזיל את מחירם ולהרחיב את טווח היישומים שלהם. עשרה פטנטים רשומים על שמו, וכך גם פיתוחים נוספים המבוססים על אנרגיה סולארית, ופיתוח סוללת אלומיניום-אוויר נטענת במים, המאריכה את טווח הנסיעה של מכוניות חשמליות. עבודתו המדעית של פרופ' צבן פורסמה במאות מאמרים בכתבי עת אקדמיים מובילים ובספרים. פרסומיו עוסקים באנרגיה פוטו-וולטאית, סוללות, חומרים להמרה ואחסון אנרגיה, ועוד. מחקריו של פרופ' צבן הובילו להקמתן של ארבע חברות הזנק המיישמות שמונה מהפטנטים שפיתח.

פרופ' צבן שותף בכמה תוכניות לחינוך לחיסכון באנרגיה ולשימוש באנרגיה חלופית בבתי ספר ובמוסדות אקדמיים. כמו כן, הוא חבר בוועדה הממשלתית למקורות אנרגיה חלופית ומשמש כסגן יו"ר הקונסורציום הישראלי לפתרונות אנרגיה סולארית. הוא זכה בשלל מענקים ופרסים יוקרתיים, ובהם פרס האגודה הישראלית לכימיה לחוקר המצטיין, מלגת רוטשילד, מלגת לוי אשכול, פרס לנדאו למחקר באנרגיה מתחדשת ופרס האגודה הישראלית לוואקום לחוקר המצטיין.

פרופ' אריה צבן, בוגר בר-אילן בכימיה (בהצטיינות), סיים את התואר השלישי בבר-אילן באלקטרוכימיה בהצטיינות יתרה. לאחר שהשלים שנתיים של פוסט-דוקטורט במעבדה הלאומית לאנרגיה חלופית בקולורדו שבארה"ב, הצטרף לסגל הבכיר של בר-אילן. צבן שירת בחיל האוויר כטייס קרב. הוא מתגורר בשוהם, נשוי לרחלי, אב לארבעה וסב לחמישה נכדים.

ראש מערך הנשיא

ד"ר יעל גולדפינגר 03-5318599